wypowiedzenie um. najmu lok. socjalnego - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 21 sty 2012, 21:40

Wygląda na to, że niedługo stanę się bezdomna...Od paru lat mieszkamy z mężem w lokalu soc. wskutek eksmisji na skutek nie opłacania przez nas czynszu. Teraz, kiedy obydwoje otrzymaliśmy emerytury dostalismy pismo z Zarządu Budynków Mieszkalnych, że mamy opuścić lokal i zdać klucze, gdyż nie kwalifikujemy się już dochodami na lokal socjalny. Kochani Państwo, gdzie my starzy ludzie mamy iść? Na ulicę? Błagam o odpowiedź.
~Joanna

Napisano: 22 sty 2012, 13:20

wynająć mieszkanie, zgłosić się do OPS o pomoc finansową jeśli sytuacja jest materialna trudna. Można zapytać się czy kwalifikujecie się do pomocy dofinansowania na mieszkanie / pomoc materialna jest uzależniona od wysokości dochodu. Najlepiej zgłosić się do OPS i spytać z jakich form pomocy możecie sporzystać
~MAGDA11

Napisano: 22 sty 2012, 17:26

Ale Magda walnęłaś! Jeśli ludzie nie kwalifikują się na lokal socjalny, to nie mają trudnej sytuacji finansowej przynajmniej na tyle, by kwalifikować się na Pomoc. A o jakom ty dofinansowaniu mówisz, jak ludziom każą zdać chałupę?! Do czego mają im dofinansować jak oni już nie mają mieszkania?! O czy ty Magda mówisz...?
~Sylwia

Napisano: 22 sty 2012, 17:36

Pani Joanno, los pani zależy właściwie od gminy, bo w każdej gminie są inne przepisy dotyczące takiej sytuacji i musi pani iść i zapytać się jak jest u pani. Są gminy, które w takiej sytuacji teoretycznie wyrzucają ludzi na ulicę, a praktycznie tłumaczą to tak, że stać państwa na wynajęcie stancji i w mają prawo wtedy państwo napisać o lokal komunalny-oczekiwanie kilka lat. A w mojej gminie, gdy ktoś się już nie kwalifikuje na l. socjalny to dostaje wtedy po prostu lokal komunalny zwykły lub do remontu. U nas nikogo nie wyrzucają na ulicę, a prośba o wyprowadzenie się jest tylko biurokratyczną proformą a nuż się państwo sami wyprowadzą i będzie po problemie.
~Agata

Napisano: 23 sty 2012, 17:08

Nasza gmina nie da nam żadnego lokalu. Za parę dni znajdziemy się na ulicy.
~Joanna

Napisano: 23 sty 2012, 22:05

Sylwia przeczytaj ze zrozumieniem. Ludzie zostają bez mieszkania, muszą szukać mieszkania i wynająć, jeśli mają trudną sytuację to niech się udadzą do OPS po poradę i pomoc, bo mogą kwalifikować się do pomocy mieszkaniowej i innych form pomocy, a najlepiej na miejscu przedstawiając swoją sytuację i dokumentując zobaczą na czym stoją. Pracownik socjalny znając sytuację może też podpowiedzieć inne rozwiązania. Całej sprawy my nie znamy, ale klient zawsze ma prawo skorzystać z naszej porady i pomocy w rozwiązaniu problemów.
~MAGDA11

Napisano: 24 sty 2012, 1:07

Obecnie posiadają już Państwo stałe źródła dochodów w postaci emerytur. Może można by było zwrócić się do Wójta gminy o cofnięcie decyzji wypowiadającej najem i rozłożenie na raty spłaty zaległych opłat. U nas to często stosowana procedura. Proszę spróbować.
~Agnieszka

Napisano: 24 sty 2012, 10:55

Pani Agnieszko, przepraszam, ale nie zrozumiała Pani. My spłacamy zaległości z pierwszego mieszkania, bo od lat 7 na mojej emeryturze \"siedzi\"komornik, a mężowi zajął od stycznia b.r. i zabiera nam łącznie 800 zł, więc spłacamy. Za te długi właśnie dostaliśmy kiedyś eksmisję do l. socjalnego, w którym mieszkamy 5 lat i tu przez 5 lat regularnie opłacaliśmy czynsz. Teraz jednaqk dostaliśmy pismo, że już nie kwalifikujemy się na ów l. soc., bo mąż dostał emeryturę i przekraczamy dochodem. Wczoraj byłam w ZBM-nie kwalifikujemy się także na żaden inny l. komunalny, bo przekraczamy dochodem o 400 zł i do końca mies. każą nam się wyprowadzić. Zapytałam, jak to jest możliwe, bo zawsze słyszałam, że w P-sce nie ma eksmisji na ulicę, a tu jednak są. Urzędniczka odp. że ona nie wie, gdzie mamy pójść, chyba tylko wynająć stancję...Jestem załamana, co nas spotkało na starość. Nie idę do Pomocy, bo my się nie kwalifikujemy na jakąkolwiek Pomoc finansową, więc pewnie porad też nie uzyskamy.
~Joanna

Napisano: 24 sty 2012, 18:59

Pani Joanno, jednak radzę udać się do OPS-u o poradę, bo widzę, że nie dajecie sobie rady z tym problemem. Porada nic nie kosztuje. Jeśli macie dzieci to też nie można trzymać tego problemu w tajemnicy, może one coś pomogą.
~MAGDA11

Napisano: 24 sty 2012, 19:49

Jutro idę do ops-tam są darmowi prawnicy. Dziekuję za dobre słowa.
~Joanna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem