Jan naliczać pomoc za niepełny miesiąc? - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 lut 2012, 15:30

Mam pytanko może dla niektórych oczywiste ale chcę się upewnić: jak naliczacie świadczenie dla rodzin zastępczych za niepełny miesiąc, dzielicie świadczenie przez 30 dni zgodnie z kodeksem cywilnym, czy przez liczbę dni danego miesiąca kalendarzowego?
~grazka

Napisano: 21 lut 2012, 16:05

Powołujesz się na art. 87 ustawy o wspieraniu rodziny
~Mona

Napisano: 21 lut 2012, 16:48

tak wiem że z art. 87, tylko dotychczas z ustawy o pomocy społecznej dzieliłam przez liczbę dni danego miesiąca i mnożyłam przez liczbę dni objętych świadczeniem. teraz należy wypłacać w wysokości proporcjonalnej do liczby dni pobytu w danym miesiącu ale nie jest zapisane że dzielimy przez liczbę dni danego miesiąca kalendarzowego czyli rozumiem że traktujemy miesiąc zgodnie z art. chyba 114 Kodeksu cywilnego czyli dzielimy na 30 niezależnie od tego ile miesiąc ma dni?
~grazka

Napisano: 22 lut 2012, 11:22

Nie patrz na 114 kc bo jak popatrzysz wyżej czyli na art. 110 Jeżeli ustawa, orzeczenie sądu lub decyzja innego organu państwowego albo czynność prawna oznacza termin nie określając sposobu jego obliczania, stosuje się przepisy poniższe.
W decyzji określasz wszystkie terminy dokładnie, wiec dzielisz na liczbę dni dokładnie jak ze starej ustawy.
~Mona

Napisano: 22 lut 2012, 13:49

więc ja liczycie na ile dni 30 czy dni w każdym m-cu
~hana

Napisano: 22 lut 2012, 13:57

W każdym miesiącu, tak jak było wcześniej, tak przynajmniej mówił nasz radca prawny
~Mona

Napisano: 22 lut 2012, 14:25

A ja jak byłam na szkoleniu z Panią z Ministerstwa to twierdziła że zgodnie z KC czyli na 30 i dlatego mam wątpliwości.
~grazka

Napisano: 22 lut 2012, 16:43

ja liczę zgodnie z art.87 \"...w danym miesiącu...\"
~hana

Napisano: 23 lut 2012, 11:39

ja też tak robię jak ,,hana,,\" w danym miesiącu..\"
~Ania

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x