rodzina zastępcza na starych i nowych zasadach - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 lut 2012, 12:31

w moim ośrodku od 2009r. jest ustanowiona rodzina zastępcza dla 3 dzieci, w tym dla jednego dziecka jest ona babcią a dla 2 dzieci ciocią, zadeklarowała, że chce przejść na nowe zasady. Wnuk w/w ma 6 lat więc do tej pory otrzymywała kwotę 988,20 zł. Na nowych zasadach dostanie więcej pieniędzy na siostrzeńców ale mniej na wnuka. Mój prawnik twierdzi, że ta Pani może zostać na nowych zasadach rodziną zastępczą niezawodową dla 2 dzieci i jednocześcnie rodziną zastępczą spokrewnioną na starych zasadach dla wnuka. Moje pytanie jest takie czy ktoś miał taki przypadek i jak to jest u Was????
~mopr

Napisano: 20 lut 2012, 12:51

ja nie mam takiej sytuacji ale gdy byłam na szkoleniu z Panią Uliasz z Ministerstwa jednoznacznie stwierdziła, ze rodzina może wybrać korzystniejsze świadczenie (czy pozostać na starych zasadach czy na nowych) dla każdego z dzieci. Moim zdaniem twój prawnik ma w zupełności rację.
~grazka

Napisano: 20 lut 2012, 13:06

Z punktu widzenia każdego dziecka, rodzina zastępcza dla każdego z nich jest odrębna.
~L12

Napisano: 20 lut 2012, 13:09

ja mam taka ze ma rodzina dwoje dzieci w rodzinie starsze i mlodsze w spokrewnionej mlodsze ma 988.20 na starych a starsze 660 na nowych, na kazde dziecko sklada sie odrebnie wiec moga jak chca
~Piecza

Napisano: 20 lut 2012, 14:10

dzięki bardzo chciałam sie upewnić
~mopr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x