Pomoc na zagosodarowanie- na starych zasadach ? - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 lis 2016, 12:30

Opuściłam dom dziecka w 2011 r. Byłam w placowce ponad 4 lata. Po opuszczeniu placówki kontynuowałam naukę. Później ze względu na pracę miałam małą przerwę w nauce i zawieszoną pomoc na kn. Nie długo potem wznowiono mi pomoc na kn gdyż podjęłam na nowo szkołę. Uczę się do dziś, do dziś pobieram pomoc na kn. Jakieś dwa lata temu pobrałam pomoc na usamodzielnienie. Teraz chciałabym pobrać pomoc na zagospodarowanie celem zakupu np. mebli do mieszkania które wynajmuję, czy też lekkiego remontu. W PCPR poinformowano mnie że w tym roku nie mogę otrzymać pomocy ze względu na brak środków, być może po nowym roku. Moje pytanie brzmi czy ja będę traktowana jako osoba usamodzielniająca się na starych zasadach czy nowych? i co to dla mnie oznacza? Bo podobno wedle starych zasad przysługuje mi 400% podstawy czyli 6500 zł. Nie wiem jak jest wedle nowych zasad i jaka ostatecznie kwota mi przysługuje. Obiło mi się o uszy że mogę otrzymać tylko 1000 zł. Proszę o informację czy będę na nowych czy starych zasadach, oraz jaka kwota mi przysługuje. Za pomoc z góry bardzo dziękuję.

Agnieszka
Aga1992

Napisano: 07 lis 2016, 12:51

Moim zdaniem na starych zasadach, bo na takich też pewnie dostajesz kontynuację nauki. Nie wiem tylko skąd się wzięła ta kwota 6 500 zł. To jest 300% a nie 400% i to tylko wtedy gdy wychowanek ma umiarkowany lub znaczny stopień niepełnosprawności.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 lis 2016, 13:03

Chyba się pomyliłam. Na zagospodarowanie chyba już otrzymałam a starać się mam na usamodzielnienie. W każdym bądź razie wiem że pierwotnie przysługiwało mi 400 % podstawy tj z 1647 zł = 6588 zł. Słuszałam tylko że podobno kwota tej pomocy finansowej uległa znacznej zmianie, tzn. pomniejszeniu. Czy ktoś się orientuje?

Pozdrawiam
Agnieszka
Aga1992

Napisano: 08 lis 2016, 9:36

Jeśli chodzi o pomoc na usamodzielnienie to rzeczywiście przy starych zasadach (które Panią dotyczą bo usamodzielniła się Pani przed styczniem 2012r) to to jest 400% podstawy, która obecnie wynosi 1722%, czyli 6 888 zł. Wg. nowych zasad jest nie dużo mniej bo 6 600 zł.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 9:42

W części PCPR-ów stare zasady to przepisy dotychczasowe, czyli ustawa o pomocy społecznej wraz z rozporządzeniami w brzmieniach przed 2012 rokiem, czyli podstawa pozostaje w wysokości 1.647,00 zł.
pcprełk

Napisano: 08 lis 2016, 11:24

No właśnie, z tą podstawą to też nie wiadomo do końca, jak powinno być.
Pcprx

Napisano: 08 lis 2016, 11:31

A proszę o informację jeżeli się ktoś orientuje, z której pomocy mogę m.in. sfinansować kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe? z pomocy na zagospodarowanie czy na usamodzielnienie? Bo ja już się pogubiłam i nie pamiętam którą wykorzystałam. Pamiętam że w pomocy z której skorzystałam, mogłam kupić meble do mieszkania, komputer do nauki oraz mogłam sfinansować m.in. kursy zawodowe czy prawo jazdy. Z pomocy z której mam zamiar skorzystać po nowym roku obejmuje tylko możliwość wyposażenia mieszkania w meble. A więc czy ktoś potrafi mi wskazać z której skorzystałam pomocy a z jakiej dopiero będę mogła?

Pozdrawiam
Agnieszka
Aga1992

Napisano: 08 lis 2016, 11:44

Wydaje mi się, że skorzystałaś z pomocy na usamodzielnienie, gdyż pomoc na zagospodarowanie jest pomocą w formie rzeczowej, czyli masz opłacane faktury na zakup mebli itp. Kursy podnoszące kwalifikacje podciągnąłbym pod pomoc na usamodzielnienie. Pozdrawiam
pcprełk

Napisano: 08 lis 2016, 12:47

Więc jeżeli chodzi o pomoc na zagospodarowanie, to jaka kwota przysługuje obecnie na starych i nowych zasadach ? Bo słyszałam że mogę otrzymać tylko jakoś 100 zł, nie wiem czy to prawda?

Pozdrawiam
Agnieszka
Aga1992

Napisano: 08 lis 2016, 14:06

Zagospodarowanie na starych zasadach - brak minimalnej wysokości, maksymalnie 300% kwoty podstawy, która w zależności od PCPR-u wynosi 1647,00 zł lub 1722,00 zł. Realizacja w formie rzeczowej, czyli opłacenie faktur za dane przedmioty.
Zagospodarowanie na nowych zasadach - nie mniej niż 1500,00 zł lub 3000,00 zł (jeśli legitymujesz się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności).
pcprełk

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem