zmiana R.Z. na R.N. - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 lis 2016, 13:34

Hej, PCPR wypowiedział umowę rodzinie zawodowej i od początku 2017 roku rodzina zastępcza zawodowa stanie się niezawodową. Będę uchylać dec. przyznającą świadczenie dla dziecka dla rodziny zawodowej i wystawiać nową decyzję dla tego samego dziecka ale już w rodzinie niezawodowej.
W decyzji wystarczy powołać się na:
- art 39 ust. 1 pkt b,
- art. 80 ust. 1 pkt 2,
- art. 87 ust. 1,
- art 88 ust. 2, 4, 5
- art. 182 ust. 1 i 3 ustawy o wspieraniu rodziny, czy jeszcze jakiś przepis prawny?
nowa_ja2016

Napisano: 09 lis 2016, 13:48

W decyzji przyznającej powołujesz się na te same art. na które powołujesz się przyznając świadczenie innym rodzinom niezawodowym, czyli jeżeli wypisujecie wszystkie te powyższe to tak. A uchylacie na podstawie 88 ust.5?
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2016, 21:36

iwa27 pisze:W decyzji przyznającej powołujesz się na te same art. na które powołujesz się przyznając świadczenie innym rodzinom niezawodowym, czyli jeżeli wypisujecie wszystkie te powyższe to tak. A uchylacie na podstawie 88 ust.5?

tak na podstawie tego artykułu uchylamy decyzję.
nowa_ja2016

Napisano: 10 lis 2016, 9:33

To jeszcze spytam, czy rodzina zastępcza bez protestów zgodziła się na wypowiedzenie jej umowy i czym to wypowiedzenie uzasadniliście. Z doświadczenia wiem, że bywają z tym problemy. Chętnie więc posłucham jak inni sobie z tym radzą.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2016, 20:53

iwa27 pisze:To jeszcze spytam, czy rodzina zastępcza bez protestów zgodziła się na wypowiedzenie jej umowy i czym to wypowiedzenie uzasadniliście. Z doświadczenia wiem, że bywają z tym problemy. Chętnie więc posłucham jak inni sobie z tym radzą.
Ja nie za bardzo orientuję się w kwestii wypowiedzenia, wydaję decyzje. Z tego co wiem, to wypowiedzenie pisał ktoś z księgowości, dyrektor, kierownik działu wsparcia oraz radca prawny i było rodzinie dostarczone (listem), co do uzasadnienia to nie wiem co było tam zawarte.
nowa_ja2016

Napisano: 15 lis 2016, 16:19

Nie do końca jestem przekonany, czy zachodzi konieczność uchylenia decyzji przyznającej świadczenie rodzinie zastępczej zawodowej, skoro jest ono przeznaczone dla konkretnych osób (w tym przypadku małżonków) na konkretne dziecko i zmiana statusu rodziny zastępczej z zawodowej na niezawodową nie pociąga za sobą zmiany wysokości tego świadczenia oraz okresu przyznania.
pcprowiec

Napisano: 15 lis 2016, 21:22

pcprowiec pisze:Nie do końca jestem przekonany, czy zachodzi konieczność uchylenia decyzji przyznającej świadczenie rodzinie zastępczej zawodowej, skoro jest ono przeznaczone dla konkretnych osób (w tym przypadku małżonków) na konkretne dziecko i zmiana statusu rodziny zastępczej z zawodowej na niezawodową nie pociąga za sobą zmiany wysokości tego świadczenia oraz okresu przyznania.
To czy chociaż zmenić/uchylić decyzję, czy zastawić tak jak jest, że świadczenie zostało przyznane do dziecka XVZ umieszczonego w rodzinie zastępczej zawodowej u Państwa ZYX.
Czy traktować to jako zmianę sytuacji osobistej rodziny, czy nie?
nowa_ja2016

Napisano: 16 lis 2016, 9:29

I tutaj jednak trzeba się odnieść do postępowania administracyjnego... Co nam się wydaje to jedno a jak stoją przepisy to drugie.
Postępowanie i decyzja dotyczy rodziny zawodowej i takie zapisy (definicje i słownictwo) zostały wykorzystane w decyzji.
Decyzję powinno się conajmniej zmienić z uwagi na zmianę sytuacji rodziny zastępczej inaczej dalej będzie w mocy decyzja przyznająca świadczenia dla rodziny zawodowej.
mopsinek

Napisano: 16 lis 2016, 12:24

mopsinek pisze:I tutaj jednak trzeba się odnieść do postępowania administracyjnego... Co nam się wydaje to jedno a jak stoją przepisy to drugie.
Postępowanie i decyzja dotyczy rodziny zawodowej i takie zapisy (definicje i słownictwo) zostały wykorzystane w decyzji.
Decyzję powinno się conajmniej zmienić z uwagi na zmianę sytuacji rodziny zastępczej inaczej dalej będzie w mocy decyzja przyznająca świadczenia dla rodziny zawodowej.

dzięki za odpowiedź :)
nowa_ja2016

Napisano: 22 lis 2016, 12:39

My mieliśmy przypadek że rodzina zastępcza niezawodowa stała się rodziną zawodową i w tym przypadku robiliśmy zmianę decyzji a nie uchylenie.
paulinapcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x