pomoc pieniężna na usamodzilnienie - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 20 cze 2012, 17:19

No właśnie a dziewczyna PRZEBYWAŁA w placówce zaledwie 7 miesięcy. Myślę, że jednak pomoc w wysokości 300% jej się należny?
Dzięki Dora
~Aga

Napisano: 20 cze 2012, 21:54

~Aga Jak chcesz dziewczynie dać większe świadczenie a boisz się że się ktoś do ciebie ..... za to, to zrób tak jak już wielokrotnie tu pisałem: wydaj dziewczynie decyzję na 300% i powiedz jej aby się odwołała do SKO (albo sama napisz jej odwołanie) - 1647 zł piechotą nie chodzi. Jak Ci uwalą, decyzje będziesz miała podkładkę, że należy się więcej. Jeśli utrzymają w mocy, będziesz wiedziała, jak robić na przyszłość. Wiem, że to chory sposób, ale w tym chorym kraju tylko najgłupsze pomysły są realizowane - patrz ustawa o pieczy.
~Grzegorz

Napisano: 21 cze 2012, 10:42

Doczytałam jeszcze paragraf 5 ust. 3 rozporządzenia w sprawie udzielania pomocy na usamodzielnienie, że wlicza się okresy pobytu i chyba muszę przyznać wychowance 400%.
~Aga

Napisano: 21 cze 2012, 10:48

ten paragraf nic ci w tej sprawie nie daje, arykuły nie są ściśle ze sobą powiązane, ja bym zrobiła tak jak mówi Grzegorz, na wszelki wypadek
~Dora

Napisano: 21 cze 2012, 13:00

Sama już nie wiem co robić. Im więcej czytam tym większe mam wątpliwości.
~Aga

Napisano: 21 cze 2012, 22:04

Moim zdaniem 400%, zlicza się okresy pobytu i jeżeli są wątpliwości, to należy je rozsztrzygać na korzyść strony. Pozdrawiam
~irmina

Napisano: 21 cze 2012, 22:27

do Agi - moim zdaniem powinnaś zliczyć okresy pobytu w RZ i DD tj. łącznie ponad 3 lata. Osoba usamodzielnia się z placówki typu socjalizacyjnego więc 400%. O tym, że należy liczyć łącznie, prócz zapisów ustawy, świadczy fakt, że wywiad cz. VIII na 1 str. ma tabelę, gdzie właśnie wypisuje się wszystkie miejsca pobytu i podaje łączny okres. W tabeli podajesz też ostatnie miejsce pobytu i stąd 400% :) bo przecież robisz wywiad, skoro wychowanka otrzymuje pomoc na podstawie ups
~AS

Napisano: 22 cze 2012, 12:50

Tak robię wywiad i mam zaliczone wszystkie okresy pobytu. Właśnie jestem w trakcie wydawania decyzji i przyznaję 400%.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.
~Aga

Napisano: 23 lip 2012, 14:43

A czy o wywiad zanim wydam decyzję o przyznaniu pomocy na usamodzielnienie mogę poprosić OPS z terenu, którego pochodzi wychowanek?
~Tośka

Napisano: 23 lip 2012, 15:00

nie OPS, a raczej PCPR tam gdzie przebywa wychowanek
~mimi

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x