Mam po raz pierwszy taki przypadek. Ukrainka chce złożyć na rodzinne i becikowe. Jest tatuś Polak, u którego mieszka, nie mają ślubu. Dziecko urodziło się w Polsce. Ona ma kartę pobytu związaną z zatrudnieniem jako opiekunka w Polsce. Czytam te wszystkie ustawy i tak do końca to nie wiem co ona powinna mi przedstawić. Czy za 2013r dochody - musi napisać chyba oświadczenie. A jeśli chodzi o dzień dzisiejszy to podejrzewam, że nie żadnego zatrudnienia bo raczej jest utrzymanką i co powinnam od nie żądać. Czy wystarczy jakieś oświadczenie, że nie pracuje - nie wiem, podpowiedzcie.
Elmer pisze:przyjmujesz takie same dokumenty o dochodzie jak w każdym innym wypadku.
mimo, że to Ukrainka. A ładna chociaż?
ale Ty nie lubisz Ukrainek
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Ładna i młoda, a facet dwa razy albo i więcej starszy. No ale wracając do tematu powinna przedstawić kartę pobytu, napisać: oświadczenie za 1013r o dochodach, napisać oświadczenie co robi na dzień dzisiejszy, podejrzewam, że nie ma żadnego zatrudnienia, bo chyba od 4 lat jest tylko utrzymanką faceta. A co z zaświadczeniami czy na Ukrainie nie ubiega się o rodzinne i becikowe, chociaż nie wiem czy tam coś takiego jest. Na razie rozmawiałam tylko telefonicznie, ale jak przyjdą to muszę już konkretnie powiedzieć co mają donieść. Wiem, że zaświadczenie od mają.
Podpowiedzcie, czy dobrze myślę, czy jeszcze coś powinnam żądać.
wiesz z tym dochodem za 1013 r. to trochę przesadziłeś. Twierdziłeś, że jest młoda...
Aż za dużo chcesz. I pamiętaj, że wygodniej dla nich jak i dla ciebie jak wniosek złoży on.
Bierzesz wszystko na oświadzeniach
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare