szo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 lip 2015, 11:13

ma prosbę czy możecie mi opisac w jaki sposób prowadzicie postepowanie przy szo
konkretnie chodzi mi o to miałam wniosek wnuczka na babcie dałam odmowe z racji kolejności miałam wywiad i sko dało do ponownego rozpatrzenia czepia sie ze nie wiem konkretnie co robia dzie ci i jakie czynności robi wnuczka ze babcia wymaga tej opieki
czy wy wzywacie dzieci żeby oswiadczały czemu się nie opiekują
ewap

Napisano: 17 lip 2015, 13:16

no proszę
ewap

Napisano: 17 lip 2015, 13:47

Trzeba to ustalić, istnieje możliwość sprawowania opieki przez wnuczkę, a jak nie dowiesz się czemu dzieci się nie opiekują, to nie możesz z pełną świadomością stwierdzić, że nie może tego robić wnuczka.
Nie zdarzyło mi się wzywać do składania wyjaśnień, przy wywiadzie zbierałem te informacje. Zrób wszystko co w Twojej mocy, by zdobyć wymagane, wskazane przez SKO dane.
drzeworyt

Napisano: 17 lip 2015, 13:52

czyli wystarczy jak w wywiadzie ,mi to opiszą TO CO POWIE WNUCZKA nie musze miec zadnych oswiadczeń dzieci akurat mam emerytów
ewap

Napisano: 17 lip 2015, 14:42

Wszystko zależy, musisz nie musisz. Jeżeli jest taka możliwość, zbierz oświadczenia tych dzieci i dowody ich słów (np. świadectwa pracy; zaświadczenia o miejscu zameldowanie, jeżeli powodem jest odległość itd.). Masz mieć komplet danych w danej sytuacji, oświadczenie wnuczki to trochę mało. Minimalnie dopełnij to oświadczeniem osoby chorej. Nie wiem co dokładnie SKO chciało i jaka jest sytuacja rodziny, ale, że tak powiem, posiłkuj się czym możesz. Nawet telefon i notatka służbowa jest lepsza niż nic.
drzeworyt

Napisano: 20 lip 2015, 13:29

komunikat na stronie ministerstwa:

Zgodnie z art. 16a ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 114), specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788 i 1529 oraz z 2013 r. poz. 1439) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom, jeżeli nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej – w celu sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.

Powyższy przepis, ani jakikolwiek inny przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych, nie uzależnia przyznania prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, opiekunowi osoby niepełnosprawnej (zobowiązanemu do alimentacji na rzecz niepełnosprawnego członka rodziny), od kolejności alimentacji określonej w przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Oznacza to, że spośród osób na których ciąży obowiązek alimentacyjny względem osoby niepełnosprawnej, uprawnionych do ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy (są to w szczególności krewni w linii prostej, rodzeństwo ale także współmałżonek), świadczenie to przysługuje opiekunowi, który sprawuje opiekę, pierwszy złoży wniosek i spełnia inne warunki ustawowe.

Regulacja dotycząca kolejności alimentacji zawarta jest jedynie w art. 17 ust. 1a ustawy o świadczeniach rodzinnych i dotyczy tylko i wyłącznie ustalania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego.

Powyższy, niezmienny stan prawny obowiązuje od 1 stycznia 2013 r. czyli od dnia kiedy weszła w życie zmiana ustawy o świadczeniach rodzinnych wprowadzająca świadczenie w postaci specjalnego zasiłku opiekuńczego.
kodi

Napisano: 21 lip 2015, 13:02

kodi pisze:komunikat na stronie ministerstwa:

Zgodnie z art. 16a ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 114), specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788 i 1529 oraz z 2013 r. poz. 1439) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom, jeżeli nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej – w celu sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.

Powyższy przepis, ani jakikolwiek inny przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych, nie uzależnia przyznania prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, opiekunowi osoby niepełnosprawnej (zobowiązanemu do alimentacji na rzecz niepełnosprawnego członka rodziny), od kolejności alimentacji określonej w przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Oznacza to, że spośród osób na których ciąży obowiązek alimentacyjny względem osoby niepełnosprawnej, uprawnionych do ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy (są to w szczególności krewni w linii prostej, rodzeństwo ale także współmałżonek), świadczenie to przysługuje opiekunowi, który sprawuje opiekę, pierwszy złoży wniosek i spełnia inne warunki ustawowe.
Regulacja dotycząca kolejności alimentacji zawarta jest jedynie w art. 17 ust. 1a ustawy o świadczeniach rodzinnych i dotyczy tylko i wyłącznie ustalania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego.

Powyższy, niezmienny stan prawny obowiązuje od 1 stycznia 2013 r. czyli od dnia kiedy weszła w życie zmiana ustawy o świadczeniach rodzinnych wprowadzająca świadczenie w postaci specjalnego zasiłku opiekuńczego.
...tak, jest taki komunikat. Ministerstwo pisze: "....Oznacza to, że spośród osób na których ciąży obowiązek alimentacyjny względem osoby niepełnosprawnej, uprawnionych do ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy (są to w szczególności krewni w linii prostej, rodzeństwo ale także współmałżonek), świadczenie to przysługuje opiekunowi, który sprawuje opiekę, pierwszy złoży wniosek i spełnia inne warunki ustawowe.

Więc przeczytaj art. 132 KRiO, a tam jest napisane: "obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy gdy .... i powiąż to z treścią art. 129 KRiO.
ODA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x