Pomocy- zawiadomienie o wszczęciu postępowania
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe,stypendia oraz Karta Dużej Rodziny
- Kontakt:
Pomocy- zawiadomienie o wszczęciu postępowania
Witam, mam wielką prośbę kierownik zlecił mi zająć się postępowaniami wobec dłużników alimentacyjnych, które nie były robione kilka lat. Bardzo bym prosiła o wysłanie wzoru zawiadomienia o wszczęciu postępowania wobec dłużnika alimentacyjnego, który nie stawił się na wezwanie na wywiad. Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Pomocy- zawiadomienie o wszczęciu postępowania
mam takie;joasia856 pisze: 07 sie 2023, 14:16 Witam, mam wielką prośbę kierownik zlecił mi zająć się postępowaniami wobec dłużników alimentacyjnych, które nie były robione kilka lat. Bardzo bym prosiła o wysłanie wzoru zawiadomienia o wszczęciu postępowania wobec dłużnika alimentacyjnego, który nie stawił się na wezwanie na wywiad. Z góry dziękuję i pozdrawiam
……… dnia 2023-01-18
SFA/DM.5331.57.2023
Pan …………..
…………………….
……………………..
ZAWIADOMIENIU O WSZCZĘCIU POSTEPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO
Na podstawie art. 61 § 1,4 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks Postępowania Administracyjnego (Dz.U. z 2023 r, poz.775 z późn.zm. ) w związku z art. 5 ust. 3 i ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U.z 2022.poz. 1205 ze zm. ) oraz na podstawie Upoważnienia Burmistrza Gminy …… Nr ……/2008 z dnia 5 września 2008 r w sprawie upoważnienia Kierownika Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej ……….. do podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych, prowadzenia postępowania i wydawania w tych sprawach decyzji
Zawiadamiam
że w dniu 18.01.2023 r zostało wszczęte postepowanie administracyjne w sprawie uznania dłużnika alimentacyjnego …………… za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
UZASADNIENIE
Nie stawił się Pan na wezwanie z dnia 29.12.2022 r organu właściwego dłużnika do przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego oraz złożenia oświadczenia majątkowego. Organ właściwy dłużnika, zgodnie z art. 5 ust. 3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1. złożenia oświadczenia majątkowego;
2. zarejestrowania się w Powiatowym Urzędzie Pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
3. bez uzasadnionej przyczyny, w zrozumieniu przepisów promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy , przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych , prac interwencyjnych , robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych – organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika
Pouczenie
Zgodnie z art. 10 i art. 73 kodeksu postępowania administracyjnego może Pan zapoznać się z aktami sprawy i wypowiedzieć się co do zebranych dowodów i materiałów w terminie 7 dni od daty doręczenia niniejszego zawiadomienia w godz. 7.30 do 15.30 od poniedziałku do piątku. Akta sprawy znajdują się w Miejsko-Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w ………… przy ul ………………….., Tel ……………………………...
Zgodnie z art. 41ustawy – kodeks postepowania administracyjnego
§ 1. W toku postepowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy maja obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego.
§ 2. W razie zaniedbania tego obowiązku określonego w § 1 doręczenie tego pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny
Otrzymują:
1. Adresat
2. a/a
tylko popraw tam dzienniki ustaw
do tego jeszcze trzeba wysłac pismo do komornika
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe,stypendia oraz Karta Dużej Rodziny
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: fa
- Kontakt:
beatab pisze: 07 sie 2023, 14:36mam takie;joasia856 pisze: 07 sie 2023, 14:16 Witam, mam wielką prośbę kierownik zlecił mi zająć się postępowaniami wobec dłużników alimentacyjnych, które nie były robione kilka lat. Bardzo bym prosiła o wysłanie wzoru zawiadomienia o wszczęciu postępowania wobec dłużnika alimentacyjnego, który nie stawił się na wezwanie na wywiad. Z góry dziękuję i pozdrawiam
……… dnia 2023-01-18
SFA/DM.5331.57.2023
..."
Tylko zwróć uwagę na aktualne podstawy prawne
Dz. U. 2023, poz. 1300 tj. - ustawa o pomocy osobom...
Oprócz Pomocy- zawiadomienie o wszczęciu postępowania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
wpłaty
ULGA na dzieci
dłużnik się wyprowadził
zawarcie zw. małżeńskiego
staż z ue i funduszu pracy
Dochód kryterium
Skład rodziny - co z dzieckiem
wypłacany FA - a wyrok Sądu ustalający bezskuteczność uznania ojcostwa
FA- zł za zł
par 2 pkt 8 rozporządzenia
osoba pełnoletnia
dochód ryczałt 2022