ULGA na dzieci
-
- Praktykant
- Zajmuję się: fa
- Kontakt:
ULGA na dzieci
Czytając nowe druku, te niepodatkowe dochody ( ZFA-03) nie ma już mowy o uldze na dzieci. Zastanawiam się, czy mają ją wpisywać na tym druku? ponoć rozporządzenie mówi, że ulga jest dochodem nieopodatkowanym nieutraconym.. hm..?
Może by było łatwiej, gdybym nie odkryła, iż kilka zmian prawnych jestem w plecy..
zauważcie, że w lipcu weszły zmiany co do zaświadczeń od komornika.. codziennie coś odkrywam
Może by było łatwiej, gdybym nie odkryła, iż kilka zmian prawnych jestem w plecy..
zauważcie, że w lipcu weszły zmiany co do zaświadczeń od komornika.. codziennie coś odkrywam
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: ULGA na dzieci
jakie zmiany co do zaświadczeń od komornika?
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Nie ma ulgi na druku dlatego, że widzimy ją na wydruku z MF.HanaOgi pisze: 09 sie 2023, 11:13 Czytając nowe druku, te niepodatkowe dochody ( ZFA-03) nie ma już mowy o uldze na dzieci. Zastanawiam się, czy mają ją wpisywać na tym druku? ponoć rozporządzenie mówi, że ulga jest dochodem nieopodatkowanym nieutraconym.. hm..?
możesz się podzielić jakie to zmiany?zauważcie, że w lipcu weszły zmiany co do zaświadczeń od komornika..
-
- Referent
- Zajmuję się: fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
co powinno zawierać zświadczenie m.in: wskazanie daty wszczęcia egzekucji - § 4 pkt 9) rozporządzenia z dnia 7 lipca 2023 r. w starym rozporządzeniu tego nie było
-
- Praktykant
- Kontakt:
- Właśnie data wszczęcia egzekucji - Rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 lipca 2017 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu oraz zakresu informacji, jakie maja być zawarte we wniosku, zaświadczeniach i oświadczeniach w sprawach o ustalenie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego (Dz. U. z 2023 r., poz. 1341 tj.)inspektorr pisze: 09 sie 2023, 13:20 co powinno zawierać zświadczenie m.in: wskazanie daty wszczęcia egzekucji - § 4 pkt 9) rozporządzenia z dnia 7 lipca 2023 r. w starym rozporządzeniu tego nie było
Do tego znalazłam, że nasz ustawa ma już nr DZ.U. 2023, poz. 1300 tj..
-
- Praktykant
- Kontakt:
Nie ma ulgi na druku dlatego, że widzimy ją na wydruku z MF.
Już kilkanaście wniosków rozbebeszyłam i nikt nie ma ulgi za 2022. jest info, że mieli w 2021 r. A skoro wydruk z US mówi, że nie ma- to nie ma? mi powtarzano, że on święty.. w pit 11 też nie widnieje ulga.. ale ona chyba na 36 jest.
Już kilkanaście wniosków rozbebeszyłam i nikt nie ma ulgi za 2022. jest info, że mieli w 2021 r. A skoro wydruk z US mówi, że nie ma- to nie ma? mi powtarzano, że on święty.. w pit 11 też nie widnieje ulga.. ale ona chyba na 36 jest.
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
W 2022r. bierzemy do dochodu ulgę za 2021r., ponieważ fizycznie została ona wypłacona w 2022r. I tak ulga na dzieci widoczna jest w PIT-37 albo PIT-36
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Czy jeśli w zaświadczeniu od komornika nie ma wskazanej daty wszczęcia egzekucji to wzywacie do dostarczenia nowego zaświadczenia?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA,KDR,CP
- Kontakt:
ja nie wzywam tylko dodaję 2 miesiące od daty wyroku.pytająca1 pisze: 09 sie 2023, 14:15 Czy jeśli w zaświadczeniu od komornika nie ma wskazanej daty wszczęcia egzekucji to wzywacie do dostarczenia nowego zaświadczenia?
-
- Praktykant
- Kontakt:
ja nie wzywam tylko dodaję 2 miesiące od daty wyroku.
[/quote]
Ło matko! Serio??
Przecież pracujemy na jakiś przepisach, ustawach, rozporządzeniach... tak sama sobie dopisujesz?? Nie możesz
W ustawie jest napisane, że składający wniosek może dostarczyć zaświadczenie od komornika ale NIE MUSI. Za to ośrodek ma obowiązek wystąpić o takie zaświadczenie gdy go nie dostanie ze złożonym wnioskiem, a komornik ma 14 dni na odpisanie.
Błędne zaświadczenie uważam jakby go w ogóle nie było. występuje do komornika o nowe zaświadczenie i wyszczególniam co potrzebuję..
[/quote]
Ło matko! Serio??
Przecież pracujemy na jakiś przepisach, ustawach, rozporządzeniach... tak sama sobie dopisujesz?? Nie możesz
W ustawie jest napisane, że składający wniosek może dostarczyć zaświadczenie od komornika ale NIE MUSI. Za to ośrodek ma obowiązek wystąpić o takie zaświadczenie gdy go nie dostanie ze złożonym wnioskiem, a komornik ma 14 dni na odpisanie.
Błędne zaświadczenie uważam jakby go w ogóle nie było. występuje do komornika o nowe zaświadczenie i wyszczególniam co potrzebuję..
Oprócz ULGA na dzieci - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
wniosek FA
czy informujemy OWD o zgonie dłużnika?
ZGON dłużnika a wypłata FA
Ustalenie organu właściwego
zmiana wysokości alimentów na wyższe niż 500 zł
jedno zaświadczenie o bezskuteczości i dwa wnioski
DECYZJA DŁUŻNIK UCHYLAJĄCY-WEZWANIA NIEODEBRANE
wpłaty
dłużnik się wyprowadził
zawarcie zw. małżeńskiego
staż z ue i funduszu pracy
Dochód kryterium