Proszę powiedzcie mi jak u was wygląda sytuacja z obiadami dyrektorskimi. Czy przyznajecie/płacicie na dłuższy okres; na miesiąc; dwa czy przez cały czas jak dziecko spożywa posiłek.
Z góry dzięki.
Otóż nie. Zgodnie z pkt III.1.3. uchwały Rady Ministrów w sprawie ustanowienia wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023, przyznanie pomocy, o której mowa w pkt III.1.2, w przypadku przyjęcia przez gminę odpowiedniego programu osłonowego, o którym mowa w art. 17 ust. 2 pkt 4 u.p.s. o pomocy społecznej, nie wymaga wydania decyzji administracyjnej w sprawie i ustalenia sytuacji rodziny w drodze rodzinnego wywiadu środowiskowego.Percia pisze:Edyta ma pewnie na myśli posiłek bez decyzji, na wniosek dyrektora zgodnie z Modułem III.1.2 Programu.
Poinformowanie, przez Dyrektora szkoły, OPS-u o objęciu dziecka posiłkiem wszczyna naszą procedurę tj. wywiad, dochody, decyzja.
Karolina, jaką dec. masz na myśli? Powtórzę to, co pisałem powyżej: “zgodnie z pkt III.1.3. modułu III uchwały Rady Ministrów w sprawie ustanowienia wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023, przyznanie pomocy, o której mowa w pkt III.1.2, w przypadku przyjęcia przez gminę odpowiedniego programu osłonowego, o którym mowa w art. 17 ust. 2 pkt 4 u.p.s. o pomocy społecznej, nie wymaga wydania decyzji administracyjnej w sprawie i ustalenia sytuacji rodziny w drodze rodzinnego wywiadu środowiskowego.Karolina50911 pisze:A co jeśli rodzina zgodnie z naszymi kryteriami nie kwalifikuje się ze względu dochodowego a dyrektor chce dożywiać dzieci ? Dodam ze Panią stać na bardzo wysoki kredyt co również jest dziwne widząc zarobki męża iż bank takowego udzielił. Co byście zrobili w takiej sytuacji ? Czy mogę wydać decyzje odmowna ?