Zasiłek okresowy, nurtujące mnie pytanie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 sie 2019, 8:53

Dzień dobry wszystkim :)

Mam pytanie. Pan od 01.05.2019 do 31.08.2019 dostał zasiłek okresowy z powodu bezrobocia. Wczoraj na wywiadzie "wyszło", że Pan od 06.06.2019 utracił status osoby bezrobotnej z powodu niestawiennictwa w wyznaczonym terminie i nie poinformował wcześniej o tym fakcie (bo po co?). Świadczenie będzie w części nienależnie pobrane, z tym że głowię się od kiedy? W maju się mu należało, a co z czerwcem? nienależne będzie od 06.06.2019? czy cały miesiąc?

Pozdrawiam :)
anna1705
Praktykant
Od: 24 cze 2019, 15:42
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 21 sie 2019, 9:00

myślę, że od dnia kiedy zniknęła przesłanka przyznania pomocy, czyli od dnia utraty statusu osoby bezrobotnej
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 21 sie 2019, 10:24

niekoniecznie musi to być nienależnie pobrane. Jezeli zrobisz wszczecie postepowania i zbadasz sprawe raz jeszcze, a okaze sie ze są inne przesłanki które spełnia (np. długotrwała lub cięzka choroba) to nie uchylasz, nie uznajesz za nienaleznie pobrane, tylko zmieniasz powod udzielenia pomocy w formie zasiłku okresowego.
doris89
Stażysta
Od: 14 sie 2019, 9:05
Zajmuję się: pracownik działu pomocy środowiskowej

Napisano: 23 sie 2019, 8:04

doris89 pisze:niekoniecznie musi to być nienależnie pobrane. Jezeli zrobisz wszczecie postepowania i zbadasz sprawe raz jeszcze, a okaze sie ze są inne przesłanki które spełnia (np. długotrwała lub cięzka choroba) to nie uchylasz, nie uznajesz za nienaleznie pobrane, tylko zmieniasz powod udzielenia pomocy w formie zasiłku okresowego.
Ale jeśli nie było innej przyczyny to pozostaje nienależnie pobrane ?
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 23 sie 2019, 8:55

Jeśli prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe, nie ma innych przesłanek udzielenia pomocy, to ja bym szedł w NP.
Jeśli prowadzi z kimś wspólne gospodarstwo domowe, to oceniasz sytuację wszystkich członków tego gospodarstwa domowego, a nie tylko jego.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x