postanowienie czy decyzja
postanowienie czy decyzja
Mam pytanie
w jaki sposób rozwiązać tę kwestię?
Strona złożyła wniosek o przyznanie pomocy finansowej. Kilkakrotnie udałam się na wywiad nikogo nie zastając. Telefonicznie tez nie udało się nawiązać kontaktu. Wysłałam wezwanie do wstawienia się w celu ustalenia terminu wywiadu. List wrócił taki jak był wysłany.
Czy mam wydać postanowienie o pozostawieniu sprawy bez rozpoznania czy mam wydać decyzję?
Pomóżcie proszę
w jaki sposób rozwiązać tę kwestię?
Strona złożyła wniosek o przyznanie pomocy finansowej. Kilkakrotnie udałam się na wywiad nikogo nie zastając. Telefonicznie tez nie udało się nawiązać kontaktu. Wysłałam wezwanie do wstawienia się w celu ustalenia terminu wywiadu. List wrócił taki jak był wysłany.
Czy mam wydać postanowienie o pozostawieniu sprawy bez rozpoznania czy mam wydać decyzję?
Pomóżcie proszę
Re: postanowienie czy decyzja
Pan/i:
Na podstawie art. 64 §. 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. kpa (Dz. U. z 2000r nr 98, poz. 1071 z póżń. zm.) uprzejmie proszę o ...........w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego zawiadomienia następujących dokumentów w sprawie: …………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………...
Brakujące dokumenty:
1) ………………………………………………………………………………………………..
2) ………………………………………………………………………………………………..
3) ………………………………………………………………………………………………..
4) ………………………………………………………………………………………………..
5) ………………………………………………………………………………………………..
W przypadku nie uzupełnienia powyższych braków wniosek Pani zostanie pozostawiony bez rozpatrzenia.
Na podstawie art. 64 §. 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. kpa (Dz. U. z 2000r nr 98, poz. 1071 z póżń. zm.) uprzejmie proszę o ...........w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego zawiadomienia następujących dokumentów w sprawie: …………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………...
Brakujące dokumenty:
1) ………………………………………………………………………………………………..
2) ………………………………………………………………………………………………..
3) ………………………………………………………………………………………………..
4) ………………………………………………………………………………………………..
5) ………………………………………………………………………………………………..
W przypadku nie uzupełnienia powyższych braków wniosek Pani zostanie pozostawiony bez rozpatrzenia.
dzięki zzz ale nie wiem czy przeczytales/as pierwszy moj wpis dokladnie.
wysłalam informacje ze jesli osoba nie zglosi sie ustalic termin wywiadu sprawa zostanie pozostawiona bez rozpoatrzenia.
Mam watpliwosc teraz czy pozostawienie bez rozpatrzenia ma wydac w formie postanowienia czy w formie decyzji
wysłalam informacje ze jesli osoba nie zglosi sie ustalic termin wywiadu sprawa zostanie pozostawiona bez rozpoatrzenia.
Mam watpliwosc teraz czy pozostawienie bez rozpatrzenia ma wydac w formie postanowienia czy w formie decyzji
Qwertx pisze:Daj odmowę z powodu braku współpracy.
ok. Ale odmowę czego?

Tylko decyzja odmowna z powodu braku współpracy taka jest interpretacja NSA. Jeśli w podaniu jest o przyznanie pomocy finansowej, to po prostu piszesz, że odmawiasz pomocy finansowej.
a może zostawić bez rozpatrzenia?/ nie ma wywiadu, nie wiadomo jak sytuacja, itp.... "
Jednocześnie jednak zgodnie z art. 64 § 2 k.p.a., „jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania”. Jeśli zatem nie uzupełnimy powstałych braków w podanym terminie, organ pozostawi nasze podanie bez rozpoznania. Skutkiem pozostawienia podania bez rozpoznania jest to, że organ administracji nie rozpozna już takiej sprawy merytorycznie.
Jednocześnie jednak zgodnie z art. 64 § 2 k.p.a., „jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania”. Jeśli zatem nie uzupełnimy powstałych braków w podanym terminie, organ pozostawi nasze podanie bez rozpoznania. Skutkiem pozostawienia podania bez rozpoznania jest to, że organ administracji nie rozpozna już takiej sprawy merytorycznie.
xxxxx pisze:a może zostawić bez rozpatrzenia?/ nie ma wywiadu, nie wiadomo jak sytuacja, itp.... "
zamierzam pozostawic sprawe bez rozpatrzenia chodzi mi tylko o forme decyzja czy postanowienie
Oprócz postanowienie czy decyzja - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Wynagrodzenie dla opiekuna w jakiej wysokosci u was ?
Razem wobec przemocy w rodzinie
ubezpieczenie dziecka
karta dużej rodziny
zasiłek okresowy
samochód słuzbowy
urlop szkoleniowy
świadczenie rechabilitacyjne z ZUS a zasiłki okresowe
Zakład karny
zasiłek stały
jak obliczyć dochód - działalność gospodarcza
zasiłek stały małżeństwo
zasiłek okresowy czy ops ma racje