zasiłek stały małżeństwo
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zasiłek stały małżeństwo
Oboje z małżonków mają umiarkowany stopień niepełnosprawności. Brak prawa do świadczeń z ZUS. czy w tej sytuacji starając się o zasiłek stały z OPS możemy przyznać jednej osobie zasiłek stały przy braku dochodu w kwocie 456 zł czy dwa zasiłki stałe obojgu?
Re: zasiłek stały małżeństwo
pierwszy zasiłek staje się dochodem rodziny przy wyliczaniu drugiego
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ok dzięki
a jak postąpić w takiej sytuacji?: rodzinę stanowi małżeństwo. żona pobiera zasiłek stały od 4 miesięcy. brak innych dochodów. teraz tj. wrzesień składa małżonek o stały. ona ma 456zł on 228zł. czy teraz należy pomniejszyć kwotę zasiłku stałego żony o ten zasiłek męża, czy pozostawić jej tą kwotę 456zł?
a gdyby facet zamiast złożenia wniosku o zasiłek stały poszedł np. do pracy na 1/4 etatu to wtedy też nie zmieniać kobiecie wysokości stałego? mnie to się wydaje, że w tej sytuacji jak on uzyskuje dochód (nie ważne czy zasiłek stały czy np. praca) to u jego żony trzeba by zweryfikować wysokość stałego. nie jest tak?
Zweryfikować Pani a następnie Panu a później w związku z tą zmianą znowu Pani i a związku z tym też Panu i tak na okrągło - czy o to ci chodzi? - ciągła weryfikacja?
Zarobek jest stały, ( jak zmienny to przelicza się w każdym miesiącu )
Zasiłek w tym przypadku uzależniony jest od kwoty zasiłku - weryfikacja ciągle będzie oba zasiłki zmieniać.
Zarobek jest stały, ( jak zmienny to przelicza się w każdym miesiącu )
Zasiłek w tym przypadku uzależniony jest od kwoty zasiłku - weryfikacja ciągle będzie oba zasiłki zmieniać.
nie o to mi chodzi
wytłumacz mi tylko dlaczego mam nie zmieniać jej wysokości stałego, skoro sytuacja finansowa się zmieniła
wytłumacz mi tylko dlaczego mam nie zmieniać jej wysokości stałego, skoro sytuacja finansowa się zmieniła
Oprócz zasiłek stały małżeństwo - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek okresowy
samochód słuzbowy
urlop szkoleniowy
świadczenie rechabilitacyjne z ZUS a zasiłki okresowe
postanowienie czy decyzja
Zakład karny
zasiłek stały
jak obliczyć dochód - działalność gospodarcza
zasiłek okresowy czy ops ma racje
dochód a niewypłacalność pracodawcy
zasiłek stały a renta chorobowa
NZOL