Postanowienie czy zmiana decyzji z urzędu

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
kruszyna
Referent
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.
Kontakt:

Postanowienie czy zmiana decyzji z urzędu

Post autor: kruszyna »

We wrześniu 2018 r. wydałam decyzję przyznającą świadczenia rodzinne na okres od 2018-11-01 do 2019-08-31 w kwocie zł za zł, a od września 2019 r. nie przysługują już świadczenia, ponieważ kwota przekroczenia jest za duża niż przysługujące świadczenia. Teraz zerknęłam, że tylko przyznałam świadczenia do sierpnia 2019 r., a nie odmówiłam od września 2019 r. i teraz nie wiem czy powinnam zmienić z urzędu decyzję, czy mogę zrobić postanowienie o sprostowaniu omyłki pisarskiej, tylko tam nie ma błędu do poprawienia, tylko należy dodać punkty.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Postanowienie czy zmiana decyzji z urzędu

Post autor: noteev »

Jeśli chcesz się w to bawić, to według mnie jedyne wyjście, to wysłanie decyzji do stwierdzenia nieważności. Tylko nie wiem, czy SKO uzna to za rażące naruszenie prawa...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Ulciak
Referent
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: Ulciak »

W takich sytuacjach omyłka nie ma zastosowania.

A wnioskodawca nie może Ci we wniosku poprawić, że wnioskuje tylko do sierpnia?
kruszyna
Referent
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.
Kontakt:

SKO myślę, że chyba nie, jakbym źle przyznała czy coś ale tak, właściwie tylko brakuje punktów o odmowie. To co mam to tak zostawić

Ale jak ma poprawić we wniosku, wtedy też się zmienią kwoty zł za zł, więc nie bardzo.
Jadwiga 79
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
Kontakt:

Post autor: Jadwiga 79 »

Niech wnioskodawca podpisze oświadczenie z datą przed decyzją, że zapoznał się z aktami sprawy dotyczącym przeliczenia dochodu i zgadza się że zostanie wydania decyzji w systemie zł za zł do miesiąca sierpnia 2019r.
kruszyna
Referent
Kontakt:

Ok dzięki ;)
ODPOWIEDZ