Postowała od 6 tygodnia, ale zaśw. jest z datą przed porodem
Re: Postowała od 6 tygodnia, ale zaśw. jest z datą przed porodem
ale się uwzięłaś - data wystawienia zaświadczenia nie ma wpływu na przyznanie świadczeńia - nigdzie w ustawie nie pisze - a co tydzień nie musza latać do lekarza , ja mam zaświadczenie, ze była od 9 tyg ciąży i terminy wizyt data zaświ 28 listopad a urodziła 29 grudnia ( bo od tego czasu leżała do porodu w szpitalu a termin miała na 14 grudnia i przechodziła)i co mam nie wypłacic - śmieszne masz podejscie DOROTO - a sama jesteś w ciąży
daj namiary na to wyjaśnienie ministra
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
moze byc to zaświadczenie....lekarz na ostatniej wizycie przed porodem moze je wystawic
szukaj na stronie Ministerstwa zdrowia pod hasłem becikowe . u nas sam UW to nam przesłał
a jak złozy wniosek przed 10-tym lutego i przyniesie takie zaświadczenie to musisz wypłacić do końca lutego, prawda? a okaże sie że urodzi na początku marca, to co, wypłacisz przed urodzeniem? po co tak ieszacie, ma pozostawać pod opieką do porodu, to zaświadczenie musi byuć wydane po porodzie, a nie 1001 pomysłów na cos co logiczne!!Q!!!!
na 100% data zaświadczenia musi być data po dniu porodu!!!!!!!!
witam ja mam takie pytanko pierwszą wizytę u ginekologa miałam w 11 tygodniu ale rejestracji do lekarza dokonałam w 5 tygodniu ciąży i pani doktor nie chce słyszeć o wpisaniu 10 tygodnia aby się łapać na becik . Macie może jakieś pomysły
a pierwszą wizyte w którym tygodniu miałaś?
Art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.) mówi:
„Art. 16. 1. Świadczeniobiorcy na podstawie ustawy nie przysługują:
1) orzeczenia o zdolności do prowadzenia pojazdów mechanicznych oraz inne orzeczenia i zaświadczenia lekarskie wydawane na życzenie świadczeniobiorcy, jeżeli nie są one związane z dalszym leczeniem, rehabilitacją, niezdolnością do pracy, kontynuowaniem nauki, uczestnictwem dzieci, uczniów, słuchaczy zakładów kształcenia nauczycieli i studentów w zajęciach sportowych i w zorganizowanym wypoczynku, jeżeli nie są wydawane dla celów pomocy społecznej, orzecznictwa o niepełnosprawności, uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego, dodatku z tytułu urodzenia dziecka lub jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka”.
Zgodnie z przytoczonym przepisem ustawy, kobieta po urodzeniu dziecka lub w czasie ostatniej wizyty przed porodem, powinna poprosić o wystawienie przedmiotowego zaświadczenia lekarza, który odbierał poród, bądź lekarza prowadzącego ciążę.
Przedmiotowe zaświadczenie otrzymuje od lekarza bezpłatnie, a obowiązkiem lekarza (na podstawie dostępnej dokumentacji dotyczącej faktu pozostawania kobiety w czasie ciąży pod opieką lekarską) jest wystawienie takiego zaświadczenia.
Nie ma przy tym znaczenia, czy będzie to lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, czy praktykujący prywatnie. Przepis nie określa również specjalizacji lekarza wystawiającego zaświadczenie. Nie ma również znaczenia, czy lekarz wypisze w całości to zaświadczenie samodzielnie, czy tylko wypełni przygotowany, wydrukowany wcześniej np. ze strony internetowej wzór zaświadczenia.
Nie znajduje uzasadnienia żądanie od kobiety, aby sama dostarczyła lekarzowi druk zaświadczenia.
Przedmiotowe rozporządzenie Ministra Zdrowia wraz ze wzorem zaświadczenia lekarskiego jest opublikowane na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia: www.mz.gov.pl
„Art. 16. 1. Świadczeniobiorcy na podstawie ustawy nie przysługują:
1) orzeczenia o zdolności do prowadzenia pojazdów mechanicznych oraz inne orzeczenia i zaświadczenia lekarskie wydawane na życzenie świadczeniobiorcy, jeżeli nie są one związane z dalszym leczeniem, rehabilitacją, niezdolnością do pracy, kontynuowaniem nauki, uczestnictwem dzieci, uczniów, słuchaczy zakładów kształcenia nauczycieli i studentów w zajęciach sportowych i w zorganizowanym wypoczynku, jeżeli nie są wydawane dla celów pomocy społecznej, orzecznictwa o niepełnosprawności, uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego, dodatku z tytułu urodzenia dziecka lub jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka”.
Zgodnie z przytoczonym przepisem ustawy, kobieta po urodzeniu dziecka lub w czasie ostatniej wizyty przed porodem, powinna poprosić o wystawienie przedmiotowego zaświadczenia lekarza, który odbierał poród, bądź lekarza prowadzącego ciążę.
Przedmiotowe zaświadczenie otrzymuje od lekarza bezpłatnie, a obowiązkiem lekarza (na podstawie dostępnej dokumentacji dotyczącej faktu pozostawania kobiety w czasie ciąży pod opieką lekarską) jest wystawienie takiego zaświadczenia.
Nie ma przy tym znaczenia, czy będzie to lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, czy praktykujący prywatnie. Przepis nie określa również specjalizacji lekarza wystawiającego zaświadczenie. Nie ma również znaczenia, czy lekarz wypisze w całości to zaświadczenie samodzielnie, czy tylko wypełni przygotowany, wydrukowany wcześniej np. ze strony internetowej wzór zaświadczenia.
Nie znajduje uzasadnienia żądanie od kobiety, aby sama dostarczyła lekarzowi druk zaświadczenia.
Przedmiotowe rozporządzenie Ministra Zdrowia wraz ze wzorem zaświadczenia lekarskiego jest opublikowane na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia: www.mz.gov.pl
no napisala przecież ,że w 121 tygodniu. Aga a u lekarza rodzinnego nie byłaś w tym czasie? możesz mieć 2 zaświadczenia
Oprócz Postowała od 6 tygodnia, ale zaśw. jest z datą przed porodem - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
!??
zrobiłam babola
nienależnie pobrane FA
Nienależnie pobrane świadczenie rodzinne
czek a strona juz sama wczesniej spłąciła całe np
potrącenie z bierzących
Dochód utracony/uzyskany
opieka prawna i rodzina zastepcza
nienależnie pobrane 2008/2009
decyzja
decyzja
Z INNEJ BECZKI