Poważna sprawa... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 19 mar 2014, 12:27

Kobieta złożyła u mnie wniosek o fundusz jeszcze nie wydałam jej decyzji, dzisiaj przyszedł do mnie ojciec dzieci zobowiązany do alimentacji i zgłosił ze dostaje z Norwegii pisma o tym ze tam jest dłużnikiem i ze ta pani w Norwegii pobiera jakieś świadczenia alimentacje, czy to możliwe, miał ktoś może podobna sprawę? i co teraz z moim wnioskiem? Proszę o pomoc:)
~GOPSIK

Napisano: 19 mar 2014, 12:34

wszystko jest możliwe:) przerabiałam już nawet taki temat, że nasz komornik prowadził egzekucję na podst.polskiego wyroku, brytyjski odpowiednik również, a następnie kiedy dłużnik doprowadził do umorzenia postępowania przed organem brytyjskim pani wystąpiła o świadczenie alimentacyjne - nie związane z naszym wyrokiem stąd dłużnik został podwójnie obciążony obowiązkiem alimentacyjnym
pisałabym do komornika pismo o wyjaśnienie sytuacji i wstrzymała się z decyzją do wiążących jakichś wyjaśnień w tej sprawie, wezwij też stronę do złożenia wyjaśnień
~asik

Napisano: 19 mar 2014, 12:45

hmmm tylko czy pobieranie tych świadczeń w Norwegii będzie przesłanka negatywna do przyznania ich u nas? W ustawie nic nie ma w tym temacie, chyba że traktować je jako alimenty? Nie mam pojęcia jak to ugryźć a baba jest okropnie roszczeniowa...
~GOPSIK

Napisano: 19 mar 2014, 13:05

w FA nie ma koordynacji więc to nie jest nasz problem ale żeby sprawa była zgodna z prawem masz prawo a nawet obowiązek ustalić kto rzeczywiście prowadzi egzekucję w sprawie alimentów - nasz komornik czy instytucja zagraniczna
poza tym jest to dochód nieopodatkowany raczej;))
~asik

Napisano: 19 mar 2014, 13:48

egzekucję prowadzi nasz komornik bo mam zaświadczenie od niego...
~GOPSIK

Napisano: 19 mar 2014, 14:00

Tak ale skoro jakaś instytucja w Norwegii stwierdza że Twój dłuznik tam również jest dłużnikiem to musi mieć podstawę tak? Wyrok sądu np. Stąd wniosek że możliwym jest że jednocześnie jeden wyrok jest przedmiotem egzekucji dwóch organów
~asik

Napisano: 19 mar 2014, 14:26

na jakiej podstawie mogę jej decyzję decyzję odmowną?
~GOPSIK

Napisano: 19 mar 2014, 14:31

nie koniecznie odmowną ale sprawdź temat zanim wydasz decyzję - skoro masz taki sygnał musisz wezwać stronę do złożenia wyjaśnień (tu możesz pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia- ewentualnie wypłacone świadczenia to dochód którego Ci nie wykazała)
Dodatkowo należy powiadomić komornika o tej sytuacji - ma środki do sprawdzenia tematu i to jego działka żeby wyjaśnić sprawę
~asik

Napisano: 19 mar 2014, 16:08

Chyba bym wysłała dłużnika do komornika, albo przesłała dokumenty, które przedstawił dłużnik do komornika z prośbą o wyjaśnienie
~kd

Napisano: 19 mar 2014, 16:25

ale jak babę nastraszyć że nie może pobierać z dwóch źródeł, wredna jest i roszczeniowa, szkoda mi tego dłużnika bo jest nieporadny i wykończony przez nią psychicznie...
~GOPSIK

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x