Poważna sprawa... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 19 mar 2014, 16:42

a może zawiesić postepowanie do czasu wyjaśnienia z komornikiem w sprawie egzekucji
~kd

Napisano: 20 mar 2014, 9:49

chyba tak zrobię, zawieszę postępowanie, ale trzeba być nieźle cwanym żeby brać ta samą kasę z dwóch źródeł...
~GOPSIK

Napisano: 20 mar 2014, 9:56

a może ona w Norwegii mieszka ?
na jakiej podstawie tamta strona wypłaca jej świadczenia ?
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 10:13

mieszka w Polsce tak mi przynajmniej zadeklarowała przedstawiła świadectwo pracy z 17 lutego, ale twierdzi również że jest zarejestrowana w norweskim urzędzie pracy i czeka na przyznanie zasiłku....tez mnie to zastanawia czy może pobierać tam zasiłek mieszkając w Polsce...
~GOPSIK

Napisano: 20 mar 2014, 10:17

sprawdź gdzie są dzieci
~@kasia

Napisano: 20 mar 2014, 10:24

trochę to wszystko hmmm skoro tutaj pracowała to na jakiej podstawie tam oczekuje na zasiłek? Wniosek do szkoły jaką deklaruje jest też dobrym pomysłem.
Zbierz dokumenty od dłużnika, wezwij stronę do wyjaśnień, poproś o dodatkowe dokumenty i wykazanie z jakiego tytułu otrzymała z Norwegii świadczenia i w jakiej kwocie - dolicz do dochodu co trzeba.
Przekaż pełną informację do komornika i poczekaj co ustali. Wstrzymanie to dobry pomysł w tej sytuacji
~asik

Napisano: 20 mar 2014, 12:22

osoba będąca na zasiłku w Norwegii nie może przebywać w Polsce i ubiegać się o świadczenia
i dotyczy sie to wszystkich krajów europejskich
z tego co wiem to może mieć cały zasiłek do zwrotu
ona będąc tam na zasiłku na być cały czas gotowa do ewentualnej pracy

zbierz jak najwięcej materiałów i nawet oświadczenie strony pod odpowiedzialnością karną że przebywa w Polsce, poinformuj że zapytasz stronę Norweską czy ona tam zamieszkuje , może się sama przyzna

2. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobom, o których mowa w ust. 1, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres świadczeniowy, w którym otrzymują świadczenia z funduszu alimentacyjnego, chyba że dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 12:34

nie sprecyzowałam że to jest norweskie świadectwo pracy, ustaliłam że dzieci chodzą tutaj do szkoły i tutaj przebywają pod opieka babci. Czy jak ustalę że z Norwegii pobiera odpowiednik naszego funduszu to mogę dać jej odmowę, przewertowałam ustawę i podstawą do odmowy byłby jednie art. 2 pkt 7 lit d? Jak myślicie?
~GOPSIK

Napisano: 20 mar 2014, 13:35

ciężki przypadek. usiadz z kierownikiem i pomyślcie.
~ja

Napisano: 20 mar 2014, 15:11

zbadaj to a ustal jeszcze czy na podstawie tego samego wyroku
odmowa art 2 pkt 7 lit. d ? no nie wiem
a może dochód uzyskany z Norwegii to napewno przekroczy

nigdy nie miałem takiego przypadku a komornik który prowadzi wie o tym bo rozumiem ze komornik to prowadzi w polsce i oczywiście nie wie że jakiś tam w Norwegii prowadzi jeszcze

ale napewno podwójnie tych samych alimentów nie może pobierać nie ma co dywagować
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x