Powroty z rodzin zastępczych

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Marcin

Re: Powroty z rodzin zastępczych

Post autor: ~Marcin »

marian to nie tak. To, że się nie zgadzam z Etatystą nie znaczy, że należy kogoś wrzucać do woreczka z trolami. Nie tędy droga. Każdy ma prawo do swojego zdania. Nie zgadzam się z nim - co nie znaczy, że uważam go za trola na forum. Niech pisze co uważa za słuszne. Dobranoc.
~jula

Post autor: ~jula »

a ja uwielbiam sarkazm etatysty,marcin prawda w oczy kole..?
~Marcin

jula jak prawda? oparta na przekonaniach etatysty? Dla mnie to nie prawda tylko subiektywne oceny Etatysty. Ma do nich prawo i ok. Jak zgadzałem się z nim w wielu innych sprawach to teraz się bardzo różnimy. Ot co.
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

Marcinie zanim zaczniesz obrażać i niezdrowo się podniecać, to spójrz np. na dane, które są w raporcie w linku. Zobacz gdzie odeszli wychowankowie. Marcinie LICZBY NIE KŁAMIĄ!!!! Napisz proszę jaki procent usamodzielnianych wychowanków skorzystał z dobrodziejstw systemu, które wymieniłeś. Najbardziej mnie interesują te mieszkania od sponsora ;)
Tak, odszedłem z branży bo nie znoszę kłamstwa, obłudy i karmienia emocjonalną papką.
Mam nadzieję, że swoimi komentarzami nie zburzyłem Twojego wspaniałego świata pięknych i nowoczesnych domów dziecka ze szczęśliwą kadrą, szczęśliwymi dziećmi i ich świetnymi rodzinami oraz wiekopomnymi efektami swojej pracy.

dobranoc

PS. Szkoda tylko, że te rodziny zastępcze tak psują wizerunek doskonałego systemu pieczy zastępczej ;)
~Marcin

Etatysto ogarnij się. Przepraszam ale nie mogę inaczej. U mnie 5 wychowanków udało się usamodzielnić do mieszkań pozyskanych od sponsorów i wyremontowanych dzięki przyjaciołom. W zaprzyjaźnionej placówce troje też dostało mieszkania od sponsora. Zatem można. Nigdzie nie napisałem, że mój świat jest szczęśliwy, piękny i wypełniony nowoczesnymi domami dziecka ze szczęśliwą kadrą. Stary naprawdę, teraz piszę to zupełnie poważnie, cieszę się, że odszedłeś. Wkładasz u moje usta słowa, które nigdy nie padły i nie zostały napisane. Jesteś wiecznym krytykiem. Nigdzie nie napisałem niczego złego o rodzinach zastępczych. To ty o tym piszesz. Rodziny zastępcze darzę szacunkiem. Sam nigdy bym się na to nie odważył. Piszesz, że odszedłeś \"bo nie znoszę kłamstwa, obłudy i karmienia emocjonalną papką\". Co zatem sam robisz. Uprawiasz tani populizm. Powołujesz się na przykład jednego z raportów bodaj MOPR Białystok - to tylko jedne z 234 powiatów. Nie może on być wyznacznikiem dla całego kraju. Dalej napieraj na ludzi, których opuściłeś. Czyż nie uciekłeś? P.s. celowa złośliwość i całkiem zamierzona.
marian chyba jednak miał racje.....
~Marcin

Przeprasza. Powiatów jest 314. Pomyłka.
~etatysta

Marcinie dane dotyczą placówek z województwa a nie z powiatu. Ty w odpowiedzi przedstawiasz niezweryfikowane dane z dwóch placówek. Żal....
Widzę, że liczby są dobre gdy potwierdzają Twoją tezę. Nawet nie chciało Ci się zweryfikować tego o czym piszę. Dalsza dyskusja faktycznie nie ma sensu, bo jesteś zamknięty na jakiekolwiek rzeczowe argumenty.
Cóż, a co do wypowiedzi mariana - tak samo rzeczowa jak Twoja.
~Marianna

Post autor: ~Marianna »

\"Niedawno pisałaś, że nie ma u Ciebie żadnych powrotów więc rozumiem, że system na który psioczy Etatysta jednak działa.\"

Nie bardzo wiem o czym piszesz? jakich powrotów?
~denis

Post autor: ~denis »

Jestem dla Was nikim, bo nie reprezentuję Waszego środowiska. Za to interesuje mnie problem dzieci z DD, więc czytam i przemawia do mnie to co pisze Etatysta. Na problem nie można patrzeć w skali powiatu, bo to śmieszne. Mieszkam w biednym regionie kraju i u nas znajdziesz ewentualnie sponsora na słodycze dla dzieci z DD, więc to o czym pisze Marcin to piękna utopia niestety.... W moim mieście nie buduje się mieszkań socjalnych od lat, więc pełnoletnie dzieci z DD wracają do swoich środowisk, bo nie mają gdzie..., jak uda im się zdobyć pracę to na czarno, za grosze i nie stać nikogo na wynajęcie mieszkania więc koło się zamyka a rząd ma to głęboko.
~etatysta

Oto efekt porannego picia kawy:

\"W 2012 r. 2 081 pełnoletnich osób opuściło instytucjonalną pieczę zastępczą. Pełnoletni wychowankowie instytucjonalnej pieczy zastępczej powrócili przede wszystkim do swoich rodzin naturalnych (964 osób, tj. 46%). Należy zauważyć, że w porównaniu z wychowankami opuszczającymi rodzinną pieczę zastępcza, dużo mniej dzieci zakłada samodzielne gospodarstwa domowe.\" (Tylko 1/3)
\"Spośród wszystkich dzieci do 18 roku życia, które opuściły placówki całodobowe w ciągu roku, najwięcej, bo ponad 37% wychowanków powróciło do rodzin własnych (2,5 tys.), 12,5% znalazło opiekę w rodzinach adopcyjnych (0,8 tys.), a 16,6% umieszczono w rodzinach zastępczych (1,1 tys.). Niemal 25% dzieci zmieniło miejsce pobytu na inną placówkę instytucjonalnej pieczy zastępczej (1,6 tys.), co oznacza, że nadal pozostały w instytucjonalnym systemie opieki. Pozostałe 8,8% dzieci opuściło placówkę z innych przyczyn (0,6 tys.)\"
\"W roku sprawozdawczym 2012 rodzinną pieczę zastępczą opuściło 5,2 tys. wychowanków do 18 roku życia. Z tej liczby 31,9% (1,7 tys.) powróciło do rodziny naturalnej, 23,1% (1,2 tys.) przekazano do adopcji, 20,0% (1,0 tys.) umieszczono w innej rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka, 15,4% trafiło do instytucjonalnej pieczy zastępczej (0,8 tys.), a pozostałe 9,6% dzieci (0,5 tys.) opuściło placówki z innego powodu.\"
\"Ponadto rodzinną pieczę zastępczą opuściło 3,2 tys. wychowanków powyżej 18 roku życia. Z tej zbiorowości 55,8% osób usamodzielniło się, a wśród usamodzielnionych 69,0% wychowanków założyło w ciągu roku sprawozdawczego własne gospodarstwo domowe.
W 2012 roku 1379 dzieci powróciło do zresocjalizowanego środowiska.

To ogólnopolskie i ogólnodostępne dane. Nie podam źródła, bo może to zmobilizuje niektórych ignorantów do poszukiwania informacji....

PS. Nie \"napieram na ludzi których opuściłem\" W przeciwieństwie do Ciebie Marcinie piszę prawdę, a nie rozhisteryzowane i obraźliwe komentarze. \"Prawda w oczy kole\"? Nie piszę tego żeby komuś zrobić przykrość, tylko po to , żeby pokazać obie (tą złą i tą dobrą) prawdziwe strony placówek.
Hm....Może właśnie dlatego \"uciekłem\" ;) , bo zostali w branży ludzie, posługujący się kłamstwem i inwektywą jako argumentem w dyskusji? Kto wie! ;) Pozdrawiam wszystkich \"nieogarniętych\", \"kiepów\" i \"trolli\"...
ODPOWIEDZ