Witam, chciałabym uzyskać informację jak wygląda u Was praca koordynatora z usamodzielnianymi wychowankami? jakie opracowujecie dokumenty (oceny, opisy sytuacji, itp.?)? co jaki czas wchodzicie w środowisko? organizujecie spotkania grupowe? na forum dzielicie się wnioskami o pracy koordynatora z rodzinami zastępczymi, jednak nie ma wzmianki o pracy z pełnoletnimi wychowankami:)
Masz na myśli wychowanków, którzy opuścili rodzinę ale kontynuują naukę? Jeśli tak to mam jedną taka wychowankę. Jednak po czasie wróciła do rodziny więc spotykam się z nią raz w miesiącu. Dokumentacja to karty spotkań oraz ewentualne zmiany w programie usamodzielnienia.
do motylek222: a na jakich zasadach ta wychowanka powróciła do rodziny zastępczej skoro pobierała już pomoc na kontynuowanie nauki? przecież opuszczenie rodziny zastępczej po pełnoletności nie daje uprawnień do powrotu do niej (rodziny).
czy ktoś jeszcze prowadzi inną dokumentację pracując z usamodzielnianymi wychowankami (którzy opuścili rodziny zastępcze)?
Mam na myśli to, że sie usamodzielniła, pobiera 500 zł na kontynuowanie, wyprowadziła się, ale po czasie wróciła do domu (bo jej nie powiodło się z chłopakiem), więc nadal mieszka u rodziny zastępczej za jej zgodą i pobiera środki na kontynuację nauki. Mam nadziej, że teraz wyraziłam się jasniej.