Praca socjalna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 21 kwie 2015, 14:17

Wiadomo , że teraz duży nacisk jest przy przeprowadzaniu wywiadów ,aby w rubryce praca socjalna wpisywać tę pracę socjalną. Co mam wpisywać jeśli rodzina jest bez żadnej patologii tylko po prostu nie wystarczy tych pieniędzy i prosi o wsparcie.
Podpowiedźcie z kilka przykładów ze swojej pracy.
m-ka

Napisano: 21 kwie 2015, 14:31

,,nie wystarcz tych pieniędzy" z jakiegoś powodu, a naszym zadaniem jest ten powód znaleźć i najlepiej rozwiązać.
W pracy socjalnej piszesz to co robisz aby tego dokonać, wszystkie działanie ,,praca" z rodziną (osobą), które nie kończą się decyzja to praca socjalna!!!
!!!

Napisano: 21 kwie 2015, 14:36

Może coś w tym stylu: wspólna analiza domowego budżetu, trening finansowy....
Ja*

Napisano: 21 kwie 2015, 14:43

,,trening finansowy" - podoba mi się, chyba sobie zapisze!
!!!

Napisano: 21 kwie 2015, 15:00

Tak po prostu nie wystarcza, gmina w której pracuję jest gminą małą i biedną , wynagrodzenie to najniższa płaca 1700 brutto , jedna osoba pracuje , żona i 2 dzieci no i bądź mądry i pisz wiersze. Taka niestety jest rzeczywistość.
m-ka

Napisano: 21 kwie 2015, 15:07

Na jakiej podstawie przyznajesz? Samo ubóstwo nie wystarczy.... bezrobocie (to w pracy socjalnej aktywizujesz osobę bezrobotną), problemy wychowawcze (to opisujesz pomoc w ich przezwyciężeniu) itp.
Chyba że nie robisz nic to i nic do pisania nie masz....
Sorki ale czasem sama rozmowa jest pracą socjalna wszystko zależy od tego co jest danej rodzinie (osobie ) potrzebne!
!!!

Napisano: 21 kwie 2015, 15:11

Możesz wspierać rodzinę lub motywować rozmową do aktywnego poszukiwania pracy... Jest to też praca socjalna.
Asia4

Napisano: 21 kwie 2015, 15:17

Nie twierdze że mało robimy (czasem wręcz przeciwnie) ale nie umiemy się tym ,,chwalić" i ubierać to w słowa! Jak dobrze opiszesz swoją pracę to masz gotową pracę socjalną!
!!!

Napisano: 22 kwie 2015, 8:48

Oto co ja piszę przykładowo:
- pomoc w wypełnieniu lub uzupełnieniu dokumentów
- kontakt z instytucjami, urzędami
- rozmowa wspierająca
- udzielenie informacji o możliwościach skorzystania ze wsparcia instytucji zewnętrznych
- pomoc w zorganizowaniu stażu etc.
- trening rozwiązywania problemów rodzinnych
- przekazanie informacji o instrumentach wsparcia z pomocy społecznej
- pomoc w dotarciu do lekarza, urzędu (transport)
- kontakt z PCPR, PUP w sprawie zorganizowania kursu podnoszącego kwalifikacje
- realizacja recepty
- trening domowego budżetu itd.

Et Voila :)
AID

Napisano: 22 kwie 2015, 14:54

U nas w Pracy Socjalnej wpisuje się odwiedziny w środowisku, omówienie aktualnej sytuacji osobistej, materialno - bytowej, zawodowej (w przypadku osób bezrobotnych), zdrowotnej (w przypadku osób chorych, niepełnosprawnych), motywowanie do poszukiwania pracy, zobowiązania (np. do dostarczenia jakichś dokumentów, złożenia wniosku na komisję PZON, dodatku mieszkaniowego/energetycznego, itp., ustalenie planu i formy pomocy.
Marta79

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x