pracownik socjalny wchodzi do domu rodzinnego, może?? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 05 kwie 2011, 14:49

jestem pr socjalnym w domu dziecka
świadczę prace socjalną, mam dodatek

ostatnio otrzymałam infiormację że nie mam prawa wejść do domu rodzinnego wychowanka przebywającego w placówce, że nie mam prawa sprawdzić zawartości lodówki,czy rodzina ma posiłki przygotowane dla dziecka ktore urlopuje,
proszę o weryfikację tych informacji i pomoc
~ola

Napisano: 05 kwie 2011, 15:42

No niestety nie może.Od wchodzenia do domu jest pracownik socjalny w gminie na terenie której mieszka rodzina dziecka przebywającego w placówce. Mozesz wejść do domu rodziców wychowanka tylko w obecności pracownika socjalnego własciwego dla miejsca zamieszkania rodziny.
Na tą okoliczność nie ma żadnego wyraźnego przepisu poza procedurą sporządzania wywiadu rodzinnego i ogólnymi zasadami współżycia społecznego i współpracy pomiędzy jednostkami organizacyjnymi pomocy społecznej. Powodzenia
~Anna

Napisano: 05 kwie 2011, 15:51

ale do moich obowiązków nalezy sporzadzanie wywiadu środowiskowego
oraz kontrola urlopowania wychowanka w domu
~ola

Napisano: 05 kwie 2011, 17:58

Bzdura.Może i ma prawo!!!!!!!!!!!
~Ciocia

Napisano: 05 kwie 2011, 22:11

A ktoś ci zabrania wchodzenia ? Pytasz rodziców czy możesz wejść? Jak oni mówią \"Proszę wejść\" to wchodzisz i w tym całą filozofia. Jeśli chcesz gdzieś zajrzeć to pytasz czy możesz i jeśli pozwolą to zaglądasz. Nie rozumiem w czym problem?
~ale jaja

Napisano: 14 kwie 2011, 15:32

Pierwsze słyszę o takiej sytuacji, ja wchodzę do domu wychowanków od lat. Głupia robota, ciągać za sobą jeszcze kolejnego pracownika socjalnego który u siebie w ops-ie ma multum pracy.
~Anka

Napisano: 18 kwie 2011, 23:14

Oczywiście że może. Ma obowiązek współpracować z rodzina dziecka, zorientować się jak jest w domu, czy dziecko mogłoby zostać urlopowane w dni wilne od nauki. Ma też obowiązek współpracować w tym zakresie z GOPS, wymieniać informacje nt. rodziny itd.
~Iza

Napisano: 30 kwie 2011, 12:34

Jeśli pani nie wie tak podstawowych rzeczy to może należałoby zmienić pracę na odpowiadającą pani kwalifikacjom?
~mietek

Napisano: 30 kwie 2011, 13:09

brawo Mietek!!!!!
~..,,,

Napisano: 30 kwie 2011, 17:20

czego się czepiacie dziewczyny, przecież tylko się upewnia!!! Wy oczywiście wszystko, zawsze wiedzieliście.
Dobrze,że mamy takich kompetentnych Mietków!!!
~oburzona

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x