Prawo do podwyższonego dodatku - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 31 sty 2022, 14:33

Witam, czy jeśli są np 4 bloki mieszkaniowe, jest to spółdzielnia , piec na węgiel kotłownie posiadają dla wszystkich mieszkańców w jednym z tych bloków, czy mieszkańcy tych bloków mają prawo do podwyższonego dodatku ?
Milusia92
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 15:23
Zajmuję się: ŚR/FA/DO

Napisano: 31 sty 2022, 15:17

mogą mieć i reaktor jądrowy w piwnicy ale na 100% w ceeb jest ciepło sieciowe
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 sty 2022, 16:26

I tu mam nadal ogromna wątpliwość ponieważ ministerstwo twierdzi ze jak najbardziej podwyższony, bo przecież wystarczy wiedza ze to węgiel i oświadczenie tego i już możemy przyznawać bo przecież w ustawie nie ma nic o tym że TREŚĆ WPISU w CEEB ma jakiekolwiek znaczenie... jedynie sam fakt zgłoszenia pieca i oświadczenie ze jest na węgiel. I w sumie czytając dosłownie ustawe to jakies to uzasadnienie ma. Wiec watpliwośc jednak jest.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 01 lut 2022, 8:30

no ale w ceeb nie będzie wpisu o kotłowni tylko o budynku mieszkalnym a ten jest zasilany w ciepło z sieci.... no ludzie....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 01 lut 2022, 9:31

=Jeszcze niedawno myślałam jak ty, ale po wyjasnieniach profesora z MK naszły mnie takie watpliwości, bo to jednak oni sa autorami ustawy i nic w niej nie napisali ze tresc wpisu w ceeb cokoliweik znaczy i jest podsatwa do odmowy. Ja tam widze tylko ze liczy sie sam fakt zgłoszenia wpisu i oswiadczenie ze to wegiel. Ani słowa o poprawnej tresci wpisu. To nie jest takie oczywiste jak nam sie na poczatku wydawało. Jesli Ministerstwo w swoje wyjasnienia wpisze ich stanowisko o tych zbiorowych kotowniach to jakie mamy podstawy upierac sie ze jest inaczej?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 01 lut 2022, 10:03

Właśnie, zapis ustawy "gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe [...] zasilane węglem [...] wpisane do CEEB" jest dość ogólny i powoływanie się na szczegółowe zapisy w CEEB, to trochę nadinterpretacja...
Kocioł na węgiel, wpisany do CEEB jest głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego i... nic poza tym. Myślę, że przyznanie podwyższonego dodatku osobom korzystającym z ciepła sieciowego, które pochodzi z węgla - patrząc tylko na zapis naszej ustawy - nie będzie żadnym nadużyciem...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2022, 11:01

Dla mnie ten zapis jest bardzo konkretny
1. gosp. domowe (lokal, dom) jest
2. ogrzewany kotłem na paliwo stałe
3. zasilane węglem itp.
4. jest to wpisane (zgłoszone)CEEB

Czytając po waszemu to z 90% ludków w miastach się łapie na wyższy osłonowy bo w eletrociepłowni w kotle węglem palą....

w przypadku o którym mowa w 1 poście żadne z gospodarstw domowych (w uproszczeniu lokali) nie będzie miało w CEEB wpisu o jakimkolwiek kotle bo zarządca (spółdzielnia) ma dyr. technicznego od ciepłownictwa który zna się na źródłach ciepła i wie jak należy zgłaszać takie lokale / budynki i złożenie oświadczenia we wniosku do podwyższonego dodatku to w tym przypadku ewidentne nadużycie, ergo fałszywe oświadczenie

będziecie robić jak uważacie, dla mnie sprawa jest oczywista i nie ma co rozkminiać
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 01 lut 2022, 11:33

No tak by wychodziło, że ciepło pochodzące z węgla dostarczane do spółdzielni mieszkaniowych uprawniałoby mieszkańców spółdzielni do podwyższonego dodatku...
Zauważ, że ustawa nie mówi o żadnych rodzajach kotłów i szczegółowych zapisach w ewidencji, tylko o wpisie do CEEB. Ciężko chyba byłoby powiedzieć o fałszywym oświadczeniu, gdy gość wie, że jego lokal ogrzewany jest z sieci na węgiel i ma wpis do CEEB...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2022, 11:40

ustawa mówi wprost, że kocioł, trzon i co tam jeszcze będące głównym źródłem ogrzewania dla danego gospodarstwa mają być "zgłoszone/wpisane" do CEEB. W tym przypadku nie będą. O czym tu jeszcze rozkminiać?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 01 lut 2022, 11:49

W takim razie czy weryfikujecie czy ktoś zaznaczył w ceeb kwadracik ogrzewanie c.o.? Jesli ma to byc głowne źrodlo ogrzewania to czy ten kwadracik ma byc zaznaczony?
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x