prawo do urlopu dodatkowego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 cze 2021, 16:25

We wrześniu 2018 miałam nabyć prawo do dodatkowego urlopu - 5 lat terenu - socjalna i wywiady.
Ale od sierpnia 2018 r. przeniesiono mnie do oik, gdzie do tej pory świadczę( tylko ) pracę socjalną w terenie ( bez przeprowadzania wywiadów ).

Skoro "i" zamieniło się w "lub" mam już prawo do urlopu czy nie?
Czy mam odczekać kolejne 3 lata od nowelizacji?

Macie jakieś wytyczne z MPSR lub wojewodów?

Ps. mojej kadrowej nie pytam, bo ona jet zawsze na "nie" :twisted:
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 cze 2021, 9:02

W art. 121 ust. 3 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej czytamy, że: „Pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w ośrodku pomocy społecznej, (...) do którego obowiązków należy praca socjalna lub przeprowadzanie rodzinnych wywiadów środowiskowych, jeżeli przepracował nieprzerwanie i faktycznie co najmniej 3 lata, przysługuje raz na 2 lata dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze 10 dni roboczych.”

Zamiana spójnika „i” na „lub” (jako funktora alternatywy nierozłącznej) nie budzi tu wątpliwości i oznacza, że do uzyskania urlopu ustawodawca dopuścił możliwość wykonywania tylko jednego z wymienionych obowiązków albo obu jednocześnie.

Natomiast związek logiczny między omawianymi rzeczywistymi stanami rzeczy, które określają odpowiednio daną sytuację i warunki jej urzeczywistnienia, z właściwym – semantycznym użyciem czasów, jednoznacznie formułuje wolę ustawodawcy i oznacza dokładnie to, co czytasz: „jeżeli przepracował – to urlop przysługuje”

Więc każdy pracownik socjalny zatrudniony w OPS lub CUS, do którego obowiązków należy praca socjalna lub przeprowadzanie wywiadów, jeżeli – w chwili wejścia w życie ustawy - ma już przepracowane nieprzerwanie i faktycznie co najmniej 3 lata, to urlop dodatkowy mu przysługuje. Inna interpretacja oznaczałaby, że wszyscy musimy nabywać prawo do urlopu od nowa. Celem ustawodawcy było przecież skrócenie czasu oczekiwania na urlop, a nie na odwrót.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x