żądanie NFZ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 cze 2021, 12:00

Poradźcie mi drodzy, czy dobrze myślę. Wydałam decyzję do ubezpieczenia zdrowotnego dla klientki( wniosek ze szpitala) tylko na czas jej pobytu w szpitalu, ponieważ w ostatnim dniu zmarła. Czyli decyzja z czaso0okresem obowiązywania. Teraz NFZ mnie informuje, choć jasno w decyzji to napisałam, że decyzja wydana jest tylko na 3 dni tj. do daty śmierci strony, że strona zmarła i dlatego czekają na decyzje wygaszającą. I szczerze mówiąc zgłupiałam, bo co mam wygasić jak ona przestała już obowiązywać z powodu upływu czasu, na który była wydana. Co o tym myślicie?
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 11 cze 2021, 12:23

Ten dzień kiedy zmarła też ma być wzięty pod uwagę, bo w tym dniu kiedy zmarła też korzystała z ubezpieczenia.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 11 cze 2021, 12:29

NFZ słusznie domaga się decyzji wygaszającej, ponieważ art. 54 ust. 7.ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U.2020.1398 ze zm.), wyraźnie stanowi, że prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie decyzji, o której mowa w ust. 1, przysługuje przez okres 90 dni od dnia określonego w decyzji(...) – i na taki okres powinna zostać wydana ta decyzja. Później – ze względu na zgon/ubezpieczenie – decyzja taka winna zostać wygaszona. Ale prawo sobie, a życie sobie – każdy robi jak mu pasuje. Zadzwoń do NFZ, wyjaśnij sytuację – może Ci odpuszczą.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 11 cze 2021, 13:25

No dobrze ale czyż nie jest tak, że jeżeli w dniu wydania decyzji , gdy organ ma już wiedzę na temat śmierci strony, to nie może przyznać świadczenia na 90 dni , tylko do dnia śmierci strony( włącznie z tym dniem)?
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 11 cze 2021, 13:57

Tu nie ma dowolności wyznaczania sobie okresu przysługiwania świadczeń od 1 do 90 dni – norma prawna jest jasno wyartykułowania w przepisie: „przysługuje przez okres 90” i kropka. Wiem, że niektóre OPSy wpisują w decyzji okres jaki im pasuje, a oddział NFZ czasem nie widzi problemu, ale orzecznictwo nie pozostawia złudzeń:

W konsekwencji słusznie uznano, że w sprawie istnieją podstawy do wydania decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej z uwagi na spełnienie przesłanki określonej w art. 54 ust. 3 pkt 4 ustawy oraz przez okres od dnia 24 sierpnia 2018r. do dnia 21 listopada 2018r., czyli przez okres 90 dni od dnia złożenia wniosku. Zdaniem Naczelnego Sądu Administracyjnego treść art. 54 ust. 7 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej, nie pozostawia wątpliwości, że ma on charakter bezwzględnie obowiązującej normy, która w przypadku spełnienia wymaganych przesłanek nie pozostawia właściwemu organowi zakresu uznania administracyjnego, lecz obliguje go do wydania takiego rozstrzygnięcia, jakie zostało wydane w niniejszej sprawie” [czyli przez okres 90 dni] (Tak: Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 26 lutego 2020 r., sygn.: II GSK 1494/19, CBOSA).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x