Poradźcie mi drodzy, czy dobrze myślę. Wydałam decyzję do ubezpieczenia zdrowotnego dla klientki( wniosek ze szpitala) tylko na czas jej pobytu w szpitalu, ponieważ w ostatnim dniu zmarła. Czyli decyzja z czaso0okresem obowiązywania. Teraz NFZ mnie informuje, choć jasno w decyzji to napisałam, że decyzja wydana jest tylko na 3 dni tj. do daty śmierci strony, że strona zmarła i dlatego czekają na decyzje wygaszającą. I szczerze mówiąc zgłupiałam, bo co mam wygasić jak ona przestała już obowiązywać z powodu upływu czasu, na który była wydana. Co o tym myślicie?
NFZ słusznie domaga się decyzji wygaszającej, ponieważ art. 54 ust. 7.ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U.2020.1398 ze zm.), wyraźnie stanowi, że prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie decyzji, o której mowa w ust. 1, przysługuje przez okres 90 dni od dnia określonego w decyzji(...) – i na taki okres powinna zostać wydana ta decyzja. Później – ze względu na zgon/ubezpieczenie – decyzja taka winna zostać wygaszona. Ale prawo sobie, a życie sobie – każdy robi jak mu pasuje. Zadzwoń do NFZ, wyjaśnij sytuację – może Ci odpuszczą.
No dobrze ale czyż nie jest tak, że jeżeli w dniu wydania decyzji , gdy organ ma już wiedzę na temat śmierci strony, to nie może przyznać świadczenia na 90 dni , tylko do dnia śmierci strony( włącznie z tym dniem)?
Tu nie ma dowolności wyznaczania sobie okresu przysługiwania świadczeń od 1 do 90 dni – norma prawna jest jasno wyartykułowania w przepisie: „przysługuje przez okres 90” i kropka. Wiem, że niektóre OPSy wpisują w decyzji okres jaki im pasuje, a oddział NFZ czasem nie widzi problemu, ale orzecznictwo nie pozostawia złudzeń:
„W konsekwencji słusznie uznano, że w sprawie istnieją podstawy do wydania decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej z uwagi na spełnienie przesłanki określonej w art. 54 ust. 3 pkt 4 ustawy oraz przez okres od dnia 24 sierpnia 2018r. do dnia 21 listopada 2018r., czyli przez okres 90 dni od dnia złożenia wniosku.Zdaniem Naczelnego Sądu Administracyjnego treść art. 54 ust. 7 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej, nie pozostawia wątpliwości, że ma on charakter bezwzględnie obowiązującej normy, która w przypadku spełnienia wymaganych przesłanek nie pozostawia właściwemu organowi zakresu uznania administracyjnego, lecz obliguje go do wydania takiego rozstrzygnięcia, jakie zostało wydane w niniejszej sprawie” [czyli przez okres 90 dni] (Tak: Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 26 lutego 2020 r., sygn.: II GSK 1494/19, CBOSA).