PRAWO JAZDY proszę o pmoc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 cze 2014, 10:10

mam takie pytanie.. w kwietniu 2014r. wysłałam wniosek do starosty o zabranie prawa jazdy dłużnikowi. starosta wezwał do siebie dłużnika żeby czynnie uczestniczył w postępowaniu. Dłużnik błagał Go o to żeby nie zabierał mu prawka.. ale starosta odesłał go do mnie i powiedział ze tylko ja mogę "wstrzymać wniosek". Dodam że dłuznik od kwietnia wpłaca co miesiąc połowę zasądzonych alimentów ( ale to i tak dopiero 3 mc-e wpłat) i starosta jeszcze nie wydał decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy. Mi wydaje się że nie mogę nic zrobić... o zwrot prawa jazdy mogę wnioskować tylko jak wpłaca połowę przez 6 mc-y i ustała przyczyna zabrania prawka (w tym przypadku musi się zarejestrować w UP) ? Dobrze myślę? Nie mogę wycofać wniosku wcześniej mimo że jeszcze decyzji starosty nie ma? Tak?
*M*

Napisano: 30 cze 2014, 10:35

Elmer ? :)
*M*

Napisano: 30 cze 2014, 12:24

Dobrze myślisz.

Jest jeszcze drugie wyjście- Dłużnik musiałby spłacić całe zadłużenie- wtedy będzie mógł wystąpić do Ciebie o zwrot prawa jazdy praktycznie od razu.
Grażyna :-)

Napisano: 30 cze 2014, 12:26

uważam że nie masz podstawy do wycofania wniosku. Nic nie rób.

Starosta moze jesli wzruszy sie dluznikiem, wydawac decyzje w maxymalnych terminach by spr przeciągnąć ale to już jego wola. tu miesiąc, tam miesiac i czas by zlecial, dec o zatrzymaniu prawa jazdy, uprawomocnienie, i zaraz bedą 3 miesiące i wystąpisz o zwrot jeśli będzie płacił...
kimi

Napisano: 30 cze 2014, 12:27

Dziękuję :) drugie wyjście raczej niemożliwe ;)) a jest tez tak że musi również zadłużenie wobec wierzycielki spłacić?
*M*

Napisano: 30 cze 2014, 12:29

kimi pisze:uważam że nie masz podstawy do wycofania wniosku. Nic nie rób.

Starosta moze jesli wzruszy sie dluznikiem, wydawac decyzje w maxymalnych terminach by spr przeciągnąć ale to już jego wola. tu miesiąc, tam miesiac i czas by zlecial, dec o zatrzymaniu prawa jazdy, uprawomocnienie, i zaraz bedą 3 miesiące i wystąpisz o zwrot jeśli będzie płacił...
no i już... ;) chciałam się upewnić :)
*M*

Napisano: 30 cze 2014, 14:56

U mnie dłuznik wystąpił z prośbą o zawieszenie postępowania w sprawie zatrzymania mu prawa jazdy i my wystąpiliśmy w związku z tym do Starostwa o zawieszenie postepowania na czas 3 miesiecy, te 3 miesiące minęły i dłuznik co miesiąc płacił wiecej niz 50 % wiec znowu wystapiliśmy do starostwa o zawieszenie postepowania na okres kolejnych 3 miesiecy i jak dlaej bedzie tak płacił to niedługo wycofamy wniosek o zatrzymanie prawka.
Akinomm

Napisano: 30 cze 2014, 15:04

przecież mogą się odwoływać od decyzji starosty i SKO rozpatrzy
pres

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x