Problem z umieszczeniem DPS'ie

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Aga127

Problem z umieszczeniem DPS'ie

Post autor: Aga127 »

Dzień dobry.
Mam na swoim terenie Pana 54 lat renta KRUS, leżący wymaga rehabilitacji i opieki. Podczas pobytu w szpitalu miał ustalone skierowanie do Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego. Rodzina na którą odpisał gosp. rolne nie współpracuje wcale z naszym OPS. Odmówiła kontaktu oraz umieszczenia W/w w placówce .Teraz znowu jest w szpitalu i chcą go tym razem umieścić w DPS. Nie ukrywam że jest to znaczne obciążenie dla naszej małej gminy. I co teraz.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, 9:29 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
pracuś socjalny
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: dot. DPS pilne.

Post autor: pracuś socjalny »

to niech szpital kieruje do ZOL, nie musi rodzina. Pracownik socjalny tez może. Zawsze to taniej niż dps. a usług opiekuńczych nie da rady? Jak wymaga rehabilitacji to polecam wólka ostrożeńska MEDI - System oddział rehabilitacji.
mój podopieczny tam poszedł ze szpitala, więc próbuj.
Iga2

Post autor: Iga2 »

Na umieszczenie w ZOL na fundusz też jest długi okres oczekiwania a na pobyt komercyjny to taki sam koszt jak w DPS.
To nie rodzina decyduje gdzie ma być umieszczony tylko sam klient powinien wyrazić zgodę.
A czy w akcie notarialnym nie ma nic o słuzebności
Aga127

Post autor: Aga127 »

Tylko samo zamieszkanie zapisane. Pan ma siostrę i brata ale oni tylko nas bluzgają od najgorszych ze nic się nie robi . A co ja mam zrobić załatwiliśmy zakład opiekuńczy to nie wyrażają zgody jacyś pokręceni. Uparli się na DPS i już ktoś ich buntuje czy co. Naprawdę potrzebuję jakiegoś pilnego i konkretnego rozwiązania.
Iga2

Post autor: Iga2 »

Nie słuchaj się brata i siostry to nie oni decydują lekarz wystawił skierowanie na ZOL to umieść tam człowieka.
A jak rodzeństwu się nie podoba to niech zapłacą za DPS za braciszka przecież mogą zawrzeć z wami umowę na ponoszenie kosztów.
Rób swoje i nie zawracaj sobie rodzeństwem głowy jak tacy są mądrzy to niech zabiorą brata do siebie.
pracuś socjalny
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: pracuś socjalny »

Jeśli kwalifikuje się do zol to nie do dps. Jeśli koniecznie chcesz to możesz rodzinie wytłumaczyć to w oparciu o ustawę. W rozporządzeniu o dps nie ma ani słowa o rehabilitacji, że mają ją zapewnić a skoro człowiek jej wymaga to musi iść tam gdzie rehabilitację będzie miał
ODPOWIEDZ