DPS - przepustki a płatność
DPS - przepustki a płatność
Mam pytanie - podopieczny przebywa w dps dla przewlekle psychicznie chorych. Bardzo często jednak jest na przepustkach w domu rodzinnym. Burmistrz zarządał podstawy prawnej potwierdzającej, że mimo , iż jest na przepustce mamy za ten dps płacić - pomocy w stresie nie moge znaleźć 

Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, 8:00 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
Re: dps-przepustki
Ale chodzi o to, ze gmina opłaca pobyt bez wzgledu na to czy na przepustce czy nie
Re: dps-przepustki
Ja wiem, że opłaca ale musze podać na podstawie jakich przepisów 

Re: DPS - przepustki a płatność
Witam. mam chłopaka w DPS dla chorych psychicznie. bardzo często i na długo trafia do szpitala ze względu na pogorszenie swego stanu. Wystąpiłam z wnioskiem do DPS o obniżenie kosztu pobytu z uwagi na długotrwałe pobyty w szpitalu. DPS mi odpisał m.in. że w związku z postanowieniem sadu i decyzja kierująca do dps pan x jest nadal mieszkańcem tego dps, a każdy mieszkaniec ponosi placówki ponosi odpłatność wg zarządzenia starosty. Dopisali że w związku z tym że pan X jest nadal mieszkańcem ich domu nie ma możliwości przyjęcia nowej osoby w to miejsce.
Re: DPS - przepustki a płatność
art. 63 pkt 1 ust. o ps. okresla komu przysługuje zwolnienie z odpłatności za dps w razie nieobecności: mieszkańcowi i osobie zobowiązanej do partycypacji, ale też tylko wtedy gdy mieszkaniec przebywa u tej osoby. Nie uprawniono gminy do zwrotu poniesionej odpłatności.
Oprócz DPS - przepustki a płatność - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Kto może złożyc wniosek o opinię RODK?
Dotyczy wsparcia jednostek OPS w zadaniach pomocy społecznej
Którą kwotę różnych alimentów liczyć?
Zasiłek stały... dylematy z jego przysługiwaniem
Oświadczenie majątkowe, a decyzja administracyjna
Czy odliczać składki KRUS domownika od dochodu?
Czy przysługuje zasiłek stały?
Od kiedy zmiana zasiłku stałego?
Informacja publiczna w sprawie wynag. pracowników
Składka zdrow. na 90 dni - technicznie w sygnity
Usługi opiekuńcze - kto może je świadczyć?
Czy przysługują zasiłki z PS przy rencie socjalnej?
Poprawa ZC
wywiad dla CIS
Oferty pracy OPS, kierownicze, socjalni
Problem z umieszczeniem DPS'ie