Kochani jaka kolejność...wyszły nowe okoliczności muszę przeliczyć dochód i na razie wydałam postanowienie o wznowieniu postępowania z urzędu, przyszedł wnioskodawca w ciągu siedmiu dni i w tej chwili ogarnia dochód z zagranicy, który zataił ( wiadomo trochę poczekam na papiery).Powiedzcie co teraz..tzn. kiedy wstrzymać realizację decyzji skoro będę ją przeliczać.Czy mogę to już teraz zrobić czy muszę czekać na dochód i ile mogę czekać( 30 dni od dostarczenia postanowienia?).Potem muszę uchylić decyzję i odmówić bądź przyznać nowy dodatek tak?po 14 dniach wezwanie do zwrotu.
Skoro nikt nie podejmuje tematu, to niech ja się odważę.
Widzę tu 2 opcje:
1) poczekać do chwili pojawienia się nowej decyzji, lub
2) od razu szybciutko zawiesić kolejną wypłatę.
Jeśli podejrzenia uważacie za uzasadnione, to raczej druga opcja.
Jeśli chcecie być bardzo formalnie poprawni, to wybierzcie pierwszą.
Poza tym radzę przygotować się na trzecią opcję: opieszałość (praktycznie opór) wnioskodawcy.
Oj dziękuję za późną ale zawsze pomoc.W sumie stanęło na tym , że wstrzymałam bo będzie do zwrotu jak nic...więc po co ma tego być więcej.Pierwszy termin oczekiwania mi się kończy ale doczytałam , że mogę na kolejne 30 dni przedłużyć.Czy tak?
Można przedłużyć, ale to może nie załatwić sprawy. Lepiej zadziałać już teraz. Jak, to zależy od wielu czynników, w szczególności od treści obecnej korespondencji. Najlepiej poradzić się radcy na miejscu. Alternatywnie zadziałać tak, jakby wnioskodawca nie dostarczył co trzeba i nie zamierzał.