Odmowa - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 sty 2017, 9:11

Hej dodatek wyszedł mi ujemny tzn. wydatki ponoszone przez wnioskodawce są mniejsze niż procent dochodów. Zatem odmowna tylko teraz mam takie pytanie:

- w decyzji na 100% musze wspomnieć o tym procencie dochodów i ze wyszedł ujemny tzn. że jest w stanie pokryć wydatki,

- ale czy powinnam też powiedzieć o tym, że dodatek mniejszy niż 2% no jak by nie patrzeć to jest mniejszy bo wcale go nie ma bo ujemny?? Czy tylko powołać się na te wydatki u góry?
uuuula

Napisano: 30 sty 2017, 10:21

Nie nie... nie łącz tych dwóch pojęć...Dodatek niższy niż 2% to jest taki, który wychodzi ale nie możemy go wypłacić bo jest niższy niż (na dzień dzisiejszy) 17,65 i nasza ustawa określa, że takich dodatków nie wypłacamy.
A niskie wydatki są wtedy, kiedy wydatki wychodzą niższe niż dany procent ze średnio miesięcznego dochodu- wtedy mamy sytuację, że kwota dodatku jest ujemna i nazywa się to- niskimi wydatkami.

Pozdrawiam :)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 30 sty 2017, 10:22

A więc nie pisz, że dodatek wyszedł mniejszy niż 2%. Wystarczą tylko "niskie wydatki" w tym wypadku.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 30 sty 2017, 10:43

Dziękuję zatem tak zrobie:)
uuuula

Napisano: 30 sty 2017, 21:16

Klara27 pisze: Wystarczą tylko "niskie wydatki" w tym wypadku.
Czy na pewno wystarczą? Akurat nie mogę sobie przypomnieć przepisu jako podstawy odmowy z powodu niskich wydatków. Niech mi kto przypomni...
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2017, 21:53

Oj PCW... oczywiscie nie ma.. Ale wiadomo o Co chodzi. Wyrazilam sie malo precyzyjnie. Wybaczcie. Pozdrawiam.
Klara28

Napisano: 31 sty 2017, 9:24

Napisz coś takiego w uzasadnieniu :
Dodatek mieszkaniowy osiągnął wartość ujemną. W tej sytuacji dodatek nie przysługuje, ponieważ zgodnie z ustawą procentowy udział dochodów gospodarstwa domowego w wydatkach na mieszkanie przekroczył łączną ich kwotę.
PPP

Napisano: 31 sty 2017, 10:43

No tak więc może lepiej jest dać też art. 7 ust 6. Dodatku mieszkaniowego nie przyznaje się, jeżeli jego kwota byłaby niższa niż 2% kwoty najniższej emerytury w dniu wydania decyzji.

W sumie to w ustawie to jest tylko artykuł, który wskazuje kiedy nie przyznaje się dodatku, a wartość ujemna no jest mniejsza od dodatniej, więc na upartego i to zostało spełnione. Co sądzicie??

Treść to ja już mam tylko kwestia tego czy powinnam to również uwzględnić w decyzji?;)
uuuula

Napisano: 31 sty 2017, 13:41

Nie Ula. Będę się tutaj upierała przy swoim.
artykuł, o którym piszesz dotyczy sytuacji, gdy dodatek WYJDZIE, czyli będzie jakaś tam kwota, np. 8 zł, tylko, że zgodnie z ustawą będzie on niewypłacalny bo jest poniżej tych 17,65 zł. Natomiast tu masz sytuację, gdzie dodatek wyszedł UJEMNY, czyli generalnie jego nie ma.
Klara27
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x