Lokal użytkowy a dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 sty 2017, 15:00

Witam, prosze madrzejszych o pomoc. Rodzina mieszka w lokalu w budynku poprodukcyjnym. W umowie lokal widnieje jako uzytkowy, w tresci jest zgoda na adaptacje na lokal mieszkalny. Rodzina z najemca poczarowala z metrami bo w umowie jest pomniejszona liczba. Nasz radca prawny twierdzi ze moga ubiegac sie o dodatek. Ja mam watpliwosci. Moze i lokal jest zaadaptowany ale metry przy wywiadzie na pewno nie beda sie zgadzac. Co robic? Przyjac i rozpatrzyc pozytywnie ew.oświadczenie właściciela o wielkosci i planie lokalu oraz urządzeniach tech.? Inne sugestie? Z góry dziękuję za wskazówki.
EwelinaK
Praktykant
Od: 23 sty 2017, 12:45
Zajmuję się: ŚW,FA,DM,DE

Napisano: 30 sty 2017, 13:40

Niestety u nas była podobna sytuacja i przyznajemy... weź opinie prawną od radcy prawnego, żeby mieć w razie W podkładkę.
serniczek

Napisano: 30 sty 2017, 21:04

EwelinaK pisze:1) W umowie lokal widnieje jako uzytkowy, 2) w tresci jest zgoda na adaptacje na lokal mieszkalny. Rodzina z najemca 3) poczarowala z metrami bo w umowie jest pomniejszona liczba. 4) Nasz radca prawny twierdzi ze moga ubiegac sie o dodatek. 5) Ja mam watpliwosci. 6) Moze i lokal jest zaadaptowany ale 7) metry przy wywiadzie na pewno nie beda sie zgadzac. ... rozpatrzyc pozytywnie 8) ew.oświadczenie właściciela o wielkosci i planie lokalu oraz urządzeniach tech.?
1) Ustawa nie przewiduje dodatku na lokal użytkowy (por. art.2)
2) Czy już zaadaptowane?
3) Uuu... Sprawa wygląda podejrzanie i niebezpiecznie.
4) Ha. Z zasady radca ma rację, przynajmniej formalną. Ale uważajcie: taie coś nie na buzię. Niech podpisze stosowny dokument (np. opinię czy Waszą notatkę) :( , to urzędnik będzie mieć ochronę przed zarzutem.
5) Podzielam
6) Zaadaptowane? Na to powinien być dowód, czyli dokument. W ogóle przemianowanie lokalu na mieszkalny to jest poważny temat (!!!), co najmniej na odrębną wypowiedź.
7) Wywiad tu nie wystarczy i nie jest trafnym rozwiązaniem
8) Oświadczenie? To już bardziej, ale pod warunkiem wskazania w tym oświadczeniu konkretnego dokumentu (decyzji, opinii, ekspertyzy, projektu...) :lol: Niech chociaż pokaże ten dokument :lol:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2017, 21:03

Dokładnie też myślałam ze skoro ktoś wynajmuje komus lokal mieszkalny to i budynek powinien być dostosowany a wiec zgłoszony w starostwie pod tym względem. Powiedziałam ze moga złożyć wniosek ale musza liczyć sie z odmowa. Radca twierdzi ze właściciel nic nie musi mi dawać i ze mam sama pozyskiwać. To nie taka prosta sprawa. Muszę się zastanowić dobrze zanim cokolwiek wydam. A jak odmowie i sie odwołaja w co jednak wątpię to będzie jakiś punkt odniesienia w SKO. Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Oczywiście jestem otwarta na kolejne.
EwelinaK
Praktykant
Od: 23 sty 2017, 12:45
Zajmuję się: ŚW,FA,DM,DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x