program 500+ - znowu zarwane wakacje - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 6    [ Posty: 57 ]

Napisano: 27 sty 2016, 13:19

Mirela1 pisze:Też mnie martwi że pokryją nam się 2 okresy zasiłkowe 500+ i świadczenia rodzinne dlatego moją propozycją jest aby zmienili na stałe okres zasiłkowy na 500+ na inny termin np. marzec, kwiecień ale wtedy dochód tak jak w pomocy społecznej tylko za ostatni miesiąc - nie byłoby dochodu utraconego/uzyskanego i tak o każdych zmianach mają informować a przy kolejnym okresie zasiłkowym na podstawie odchodu z US weryfikowalibyśmy poprawność dochodów.

A najbardziej niepokoi mnie to że od kwietnia mają dostawać 500 ale realizować może będziemy to dopiero w czerwcu a więc składać będą wnioski czerwiec, lipiec, sierpień i spłacać od kwietnia i wtedy możemy się pożegnać z urlopem wakacyjnym.
Projekt zakłada 3 miesiące na złożenie wniosku i 3 miesiące na wydanie decyzji. To jest akurat bardzo rozsądne rozwiązanie.Uprawnieni rozłożą się na 3 miesiące. Czyli np. 20 czerwca strona złoży wniosek a Ty do 20 września przyznasz jej świadczenia od kwietnia. Można zaplanować pracę, czasu jest więcej niż w rodzinnych.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 13:26

akurat uprawnieni rozłożą się na 3 miesiące jak tylko wejdzie ustawa w życie i będą druki to wszyscy przyjdą od razu a najlepiej żeby już były wnioski to by już go złożyli, czekać trzy miesiące???
carina

Napisano: 27 sty 2016, 13:38

pierwszego już będą stac pod drzwiami taka prawda
a do Was też przychodzą i mówią, że wczoraj syn był w gminie obok i składał wniosek na 500 plus ?
albo powie mi pani jak to jest, że był się syn pytać w gminie obok i mu powiedzieli że dostanie 500 na drugie dziecko, na pierwsze nie - mimo, że pobierają rodzinne ?
ja mówię, że wniosków nie ma, trzeba czekać
a co do drugiej sytuacji to mówię, że nie było mnie przy rozmowie to nie wiem jak było, ale skoro pobiera rodzina rodzinne to tym bardziej na 1 dziecko też się należy i tak w kółko tłumaczę
albo dzwonią, kiedy wnioski żeby nie przepadło, albo zadzwoni Pani do mnie jak będą wnioski :) szoking magia internetu i plotek
gasiak

Napisano: 27 sty 2016, 13:41

carina pisze:akurat uprawnieni rozłożą się na 3 miesiące jak tylko wejdzie ustawa w życie i będą druki to wszyscy przyjdą od razu a najlepiej żeby już były wnioski to by już go złożyli, czekać trzy miesiące???
Taaa, najpierw złożą wnioski, a potem w życie wejdzie ustawa, której jeszcze nie ma? Ciekawy pomysł :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 13:46

gasiak pisze: a do Was też przychodzą i mówią, że wczoraj syn był w gminie obok i składał wniosek na 500 plus ?
Jasne. Jedna kobitka stwierdziła, że jej znajoma juz u mnie złożyła w niosek o 500 zł.
Po dochodzeniu okazało się, że nie złożyła a wzięła wniosek, nie na 500 a na becik i nie znajoma tylko pracownik socjalny dla znajomej. Normalnie radio Erewań. :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 14:11

carina pisze:akurat uprawnieni rozłożą się na 3 miesiące jak tylko wejdzie ustawa w życie i będą druki to wszyscy przyjdą od razu a najlepiej żeby już były wnioski to by już go złożyli, czekać trzy miesiące???
Przyjdą, zobaczą setkę osób w kolejce i odejdą, wracając za tydzień, dwa, miesiące. lub 2 miesiące, albo składając wniosek przez internet.
Jeśli idzie o rodzinne w okresie zasiłkowym 2015/16, to w okresie od 1.10. do 30.11.15 wpłynęło do mnie ok. 30% wszystkich wniosków złożonych do 30.11.15. W samym wrześniu 75% wniosków wpłynęło po 10.09. Nie sądzie żeby moja gmina była wyjątkowa.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2016, 8:56

U nas zawsze najwiecej ludzi we wrześniu czyli pierwszy miesiąc przyjmowania wniosków, potem jakoś to sie rozładowuje. Ale co innego same SR, FA stypendia a co innego jeszcze dodatkowo 500+. I to w sierpniu , kiedy lato w pełni, dzieci maja wakacje. My zobaczymy wakacje jak świnia niebo
Agnieszka 44444
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 9:54
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2016, 9:13

Zawsze jest jakieś wyjście, choćby "awaryjne" ale jest.
Do obsługi 500+ należy zatrudnić osoby w wieku poreprodukcyjnym lub bezdzietne stanu wolnego. Nie będzie problemu z wakacjami !!!
Tosia 3

Napisano: 28 sty 2016, 9:21

W Otwocku nie mają żadnych problemów, mają warunki lokalowe, wyposażenie i wystarczającą liczbę ludzi do realizacji
Olka75

Napisano: 28 sty 2016, 9:23

No ba, nawet wnioski już przyjmują :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 3 z 6    [ Posty: 57 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem