PROJEKT Świadcz. pielęgn. NOWE - Świadczenia rodzinne

Strona 13 z 18    [ Posty: 175 ]

Napisano: 13 lut 2014, 14:27

Gosia, ja tam nie zazdroszczę opiekunom dzieci. Nawet gdyby mieli pobierać wyższe świadczenie ode mnie to co z tego? Ja myślę o sobie, a żyjąc razem z ojcem z jego renty w wysokości 1300 zł z groszami dla mnie 520 to bardzo dużo. I nie oglądam się na wysokie świadczenia rodziców dzieci.
Ale niestety, jak patrzę na to co wypisują na blogu WO i jakie pisma do rządu w imieniu wszystkich opiekunów wysyłają to wątpię, żeby ta spec ustawa weszła w życie. Wątpię, żeby nasze pisma do rządu (opiekunów niezrzeszonych na blogu) w obronie tej ustawy się przebiły przez ogrom pism tych WO zrzeszonych. Niestety, trzeba będzie klepać biedę, aż do czasu wejścia w życie nowej ustawy, najprawdopodobniej dopiero w 2015 roku;/ Mam tylko nadzieję, że rząd wyraźnie powie z czyjej winy zrezygnował ze spec ustawy, bo że to zrobi jestem przekonana.
~Ania

Napisano: 13 lut 2014, 14:28

Atak jak jeden może mieszać tak i drugi może mieszac. Na takiej zasadzie, tylko tobie odpowiada takie mieszanie, które jest zgodne z twoimi zapatrywaniami.
Mozna powiedziec, że żadne dzieci nie mają swoich swiadczeń, bo obowiązkiem rodziców jest ich utrzymywać. Ale nawet, niepełnosprawne dziecko po osiagnięciu pełnoletnosci już za friko dostaje swoje świadczenie, które jest niewiele mniejsze od kokosów wielu dorosłych, którzy na te niewiele większe kokosy przez dziesiatki lat pracowały.
~m&m

Napisano: 13 lut 2014, 14:31

czyli ogolnie rzecz biorac wszystkie wnioski ktore zostaly cofniete na mocy prawa z dnia 12 grudnia zostana przywrocone-bez wyjatku.tyle ze te przywrocone beda sie nazywac teraz -zasilek-.aha i od lipca 2013 roku do dnia wyplacania zasilku na biezaco bedzie wyrownanie czyli za kazdy miesiac po 520 zl od lipca 2013 roku.
~jacko

Napisano: 13 lut 2014, 14:34

\"Chociazby dla przykładu pomija całkowicie osoby, które po 1 lipca 2013 r. podjęły pracę. A tym samym mogą one oczekiwac, że zostanie im przywrócone świadczenie za okresy, w którym pozostawali bez pracy, gdy tym czasem sam fakt podjęcia pracy może byc traktowany jako niespełnienie warunków.\"

No ale przecież nie pomija - za okresy w których nie pracowali wyrównanie się normalnie należy. (Normalnym jest, że za okresy w których pracowali się nie należy.) Zauważ, że projekt zawiera odniesienie do przepisów obowiązujących do 31.12.2012r. - to w starych przepisach dot. śp są regulacje komu przysługuje a komu nie, nie ma potrzeby powtarzania tego drugi raz w nowym projekcie.

\"A jaką możesz mieć pewność, ze tego zasiłku nie dostaniesz przez miesiąc, a później zostanie ci on zabrany. I wtedy juz bez mozliwosci podjęcia jakiejkolwiek walki. Tak cię to będzie urządzało?\"

Możesz mieć pewność, bo projekt jest realizacją wyroku TK, a zabranie tego \'zasiłku\' będzie kolejnym naruszeniem praw nabytych i jego odebranie nic rządzącym nie da, bo TK po prostu nakaże kolejny raz przywrócenie. Ty się skupiasz na nazwie, a ja Ci mówię, że chodzi o skutek prawny regulacji - 520+składki.

\'wystarczyło tylko dopisac zapisy ze spec ustawy mówiące o przywrócenia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego\'

Nie można było tak zrobić, bo od lipca SP to co innego, komu innemu się należy i w innej wysokości - TK nie zanegował całej ustawy zmieniającej tylko dwa artykuły mówiące o wygaśnięciu decyzji i zachowania ustalonego prawa.
~Iks

Napisano: 13 lut 2014, 14:35

Czy bez wyjątku to nie wiadomo, to sie dopiero w praniu okaże. i juz wiadomo, że od lipca nie dostaną ci, co sie zarejestrowali w PUP, to tym bardziej wątpliwe jest, żeby cokolwiek dostali ci, co podjęli prace.
~m&m

Napisano: 13 lut 2014, 14:40

\"i juz wiadomo, że od lipca nie dostaną ci, co sie zarejestrowali w PUP\"

Dla mnie z projekty wprost wynika, że dostaną.

\"tym bardziej wątpliwe jest, żeby cokolwiek dostali ci, co podjęli prace. \"

No i słusznie - podjęcie pracy nawet przed zmianami było przesłanką negatywną do pobierania ŚP, więc jest tak jak było w starych przepisach.
~Iks

Napisano: 13 lut 2014, 14:45

Projekt z dnia 5
lutego 2014
4. Zarejestrowanie w Powiatowym Urzędzie Pracy jako osoba poszukująca pracy lub
posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawn
ienie do zasiłku dla opiekunów
w
okresie, o którym mowa w ust. 2 pkt 2.
~polka

Napisano: 13 lut 2014, 16:48

Ania ja w ogóle nie zazdroszczę osobom, których los w ten sposób doświadczył. Chylę przed nimi czoła. Wg mnie to należy im się o wiele wyższa kasa. i nie rozgraniczam tu osoby starsze czy dzieci.

dajcie spokój ~m&m gada jak po amfie i nic nie jest w stanie jej zatrzymać.
\" żadne dzieci nie mają swoich swiadczeń, bo obowiązkiem rodziców jest ich utrzymywać\". Tak jak obowiązkiem rodziców jest utrzymywać dzieci tak gdy rodzic jest stary i niedołężny obowiązkiem dzieci jest mu pomóc, bez względu czy Państwo kasę da czy nie.
~sipera

Napisano: 13 lut 2014, 16:53

Sipera pomóc, a zaprzegnąć sie do opieki na 24 godziny to jest kolosalna róznica.
~m&m

Napisano: 13 lut 2014, 17:00

taa ty się zaprzęgasz a rodzic dziecku pomaga. Kończę z tobą dyskusję bo to nie ma sensu.
~sipera

Strona 13 z 18    [ Posty: 175 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x