PROJEKT Świadcz. pielęgn. NOWE - Świadczenia rodzinne

Strona 16 z 18    [ Posty: 175 ]

Napisano: 14 lut 2014, 11:25

popatrz jeszcze na to z jednej strony.
Sądy twierdzą w większości, że fakt zarejestrowania w UP nie może być powodem do odmowy ŚP, ale jednocześnie jak ktoś \"zrezygnuje\" z zarejestrowania w UP to tak jakby rezygnował z pracy przy SZO.
Dla mnie wykładnia ministerstwa jest bardziej spójna niż wyroki sądów akurat w tym zakresie.
~Elmer

Napisano: 14 lut 2014, 11:27

Nie zamierzam się sprzeczać - mówię tylko, że my przyznawaliśmy i okoliczne opsy też. Na szkoleniach potwierdzali naszą interpretację, jakieś odwołania też były do SKO (w przypadku odmowy, kiedyś) - SKO przyznawało tak jak my.
~Iks

Zgodnie z utrwalonymi poglądami sądowo-administracyjnymi status osoby bezrobotnej nie może eliminować osoby zainteresowanej z grona tych osób, którym przysługuje świadczenie pielęgnacyjne. W przypadku osób bezrobotnych spełnione są bowiem obie omawiane przesłanki. Za taką wykładnią przemawia także art. 17 ust. 5 u.ś.r., który określa, w jakich sytuacjach świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje. Ustawodawca w jego treści nie wykluczył osób bezrobotnych, czy to z prawem do zasiłku czy bez, wskazując, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje m.in. osobie sprawującej opiekę nad dzieckiem, jeśli ma ona ustalone prawo do zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego. Gdyby prawodawcy zależało na pozbawieniu osób bezrobotnych możliwości ubiegania się o świadczenia pielęgnacyjne, z pewnością uczyniłby to w powyższym przepisie. Natomiast z samego faktu, że z grona osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego zostały wyeliminowane osoby z ustalonym prawem do zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nie da się wyprowadzić wniosku, że również osobom bezrobotnym świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje. Wszak status bezrobotnego jest tylko jedną z przesłanek do ustalenia prawa do zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, których to przyznanie dopiero pozbawia osobę prawa do świadczenia pielęgnacyjnego (np.: wyrok NSA z dnia 2 lipca 2008 r., I OSK 1364/07, LEX nr 535018).
~Kati

u mnie SKO też uwala wszystkie odmowy.

Problem pojawia się przy pobieraniu zasiłku dla bezrobotnych.
~Elmer

Napisano: 14 lut 2014, 11:29

A co do SZO to ja akurat nigdy nie traktowałem wyrejestrowania z PUP jako rezygnacji i dawałem odmowy, okoliczne OPS tak samo, SKO utrzymywało w mocy.
~Iks

Napisano: 14 lut 2014, 11:36

Zgodnie z przepisami to na twoim miejscu przyznałam bym nawet za okres pracy. Jakby nie było jej podjęcie nie jest uwzglednione w ust 3 art 2 jako przesłanka negatywna do przyznania zasiłku.

I nie wiem jakbym chciała to ciebie nie da się zmierzyć moją miarą, a to że twoje stanowisko jakie zajmujesz w niektórych kwestiach jest zalezne od sytuacji, w której górę bierze interes władzy, za jakiś czas ci udowodnie.
~m&m

Napisano: 14 lut 2014, 11:41

Kati tylko czym jest orzeczenie sądu, do tego dotyczące poprzednich przepisów samegho nabycia prawa do śp wobec jasnej, wyraźnej podstawy prawnej, która dokładnie określa, od jakiego okresu przysługuje zasiłek w takim przypadku, czyli do przywrócenia praw nabytych.

~m&m

Napisano: 14 lut 2014, 11:49

Iks zwróc uwagę na jeden fakt. Ustawa mówi, że w kwestiach nieuregulowanych tą ustawa stosuje się zapisy ustawy o świadczeniach rodzinnych. Kwestia zarejestrowania w PUP, jest bardzo wyraźnie uregulowana w projekcie tej ustawy, więc w tej kwestii nie ma potrzeby kierowania się sięgania po ustawę o śr.
~m&m

Napisano: 14 lut 2014, 11:51

\'Zgodnie z przepisami to na twoim miejscu przyznałam bym nawet za okres pracy. Jakby nie było jej podjęcie nie jest uwzglednione w ust 3 art 2 jako przesłanka negatywna do przyznania zasiłku.\'

No i widzisz jak Ty nie potrafisz czytać?? Zapomniałaś o ust. 1 :)

\'Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje [osobom] - jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki [...]\'

\'twoje stanowisko jakie zajmujesz w niektórych kwestiach jest zalezne od sytuacji, w której górę bierze interes władzy\'

W nosie mam interes władzy, za to bezwzględnie stosuję przepisy jakie by nie były - taka praca. No chyba, że każą mi krzywdzić lub zabijać wtedy mam też w nosie takie państwo i tą pracę ;)

\'wobec jasnej, wyraźnej podstawy prawnej...\'

Której nie rozumiesz ;)

~Iks

Napisano: 14 lut 2014, 11:57

\'Ustawa mówi, że w kwestiach nieuregulowanych tą ustawa stosuje się zapisy ustawy o świadczeniach rodzinnych.\'

To też, ale w swoich zapisach odsyła również bezpośrednio do konkretnych przepisów starej ustawy ;)

\'...w których osoba spełniała warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012r.\'

Mogli by je tu zacytować dla Twojego lepszego samopoczucia i może lepszego zrozumienia, ale szkoda papieru, bo Ty tego nie będziesz stosować.

~Iks

Strona 16 z 18    [ Posty: 175 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x