prośba o opisanie przykładowego tygodnia pracy asystenta rod - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 lip 2017, 15:45

Proszę napiszcie jak wygląda Wasz tydzień pracy,
ile czasu spędzacie w terenie,ile w ośrodkach,
czy to prawda, że w weekendy nie powinniście odwiedzać rodzin lub tylko w wyjątkowych sytuacjach?
czy to ze ma się zadaniowy czas pracy oznacza, że nie musiałabym być głównie w terenie? kiedyś przegrałam konkurs z dziewczyną, która spędzała w terenie wieeeele godzin, w ośrodku bywała tylko jak drukowała coś albo powymieniac info z socjalnymi
a teraz inna koleżanka co tak pracuje w innym OPS mówi, że ona u rodzin bywa tylko na chwile (do około 30 minut), pogadać, nie pomaga już np zeby pokazać rodzicowi jak spędzać czas z dziecmi ani odrabiac lekcje BO raczej skupia się na rozmowie co u kogo, poucza jak widzi ze ktoś "błądzi" i nie rozumie pewnych spraw np wychowawczych i wyciąga wnioski A resztę czasu jest w ops i pisze notatki.
Teraz znowu jest konkurs, chce startować i nie wiem na jaki model się bardziej nastawiać jak go wygram, czy ten ze siedze ciagle w terenie i moge wejsc do rodziny w sobotę czy ten ze pogadam i popisze notatki i do przodu.
Jak to wygląda u Was, szczerze proszę bo chce zmienić prace (ze sklepu) na asystenta (zeby troche w zawodzie pobyć).
Level4
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego

Napisano: 25 lip 2017, 10:01

Asystent "asystuje" rodzinie, wspiera ją, towarzyszy, uczy, pomaga itp... więc pół godziny na to na pewno nie wystarczy...
Mój system pracy: do 3 godzin dziennie w biurze, a reszta to teren.Weekendy sporadycznie bo głównie mam rodziny dyspozycyjne w tygodniu.
A swoją drogą, ile czasu można pisać notatki jak jest się u rodziny pół godziny hmm mocno to naciągane.
ggoniaka
Praktykant
Od: 26 lut 2016, 16:07
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 12:47

W weekendy bardzo bardzo rzadko pojawiam się u rodzin - w tygodniu są dyspozycyjne. Pracuję różnie - są tygodnie gdzie teren pochłania dużo czasu - asystowanie, towarzyszenie, rozwiązywanie różnych problemów, konsultacje. Są inne tygodnie gdzie papiery mnie zawalają i nadrabiam, często pomagam rodzinom pisać pisma urzędowe, do Sądów itp - regulujemy sprawy urzędowe, zadłużenia. Rodziny które chętnie współpracują ze mną odwiedzają mnie w OPS jak kręcą się po mieście. Więc tak jak pisałam wcześniej mój tydzień pracy jest zróżnicowany. Pamiętaj tylko, że prowadzisz indywidualną pracę z rodziną więc pół godziny u rodziny w tygodniu to za mało aby wywołać pozytywne zmiany.
Ponadto moja poprzedniczka pracowała niby cały czas w terenie - rzadko pojawiała się w biurze - po czasie wyszło, że jej indywidualna praca z rodziną polegała na wożeniu klientów na targ itp. Gdy w styczniu 2016r. wygrałam konkurs na AR całkowicie zmieniłam standardy pracy AR w OPS- jestem w biurze z PS, ciągle się konsultujemy, pomagamy sobie, mam własne biurko, laptopa, telefon, auto służbowe. Praca idzie do przodu, widać efekty mojej pracy. ;)
Nie daj zwalić na siebie 100% terenu, bo nie dasz rady.
Mona123
Stażysta
Od: 24 sty 2016, 18:56
Zajmuję się: AR

Napisano: 25 lip 2017, 12:52

A i zadaniowy czas pracy polega na tym, że Ty sama decydujesz ile dziennie pracujesz trzymając się zasady 40godzin w przeciętnym 5dniowym tygodniu pracy. Możesz sama dowolnie w jednym dniu wydłużać godziny pracy a w kolejnym skracać np. Poniedziałek 6 godzin, wtorek 10 itp. Oczywiście więcej zasad przeczytasz w Kodeksie Pracy na temat zadaniowego czasu pracy. ;)
Mona123
Stażysta
Od: 24 sty 2016, 18:56
Zajmuję się: AR

Napisano: 25 lip 2017, 14:19

Dzięki, czyli takie krótkie wizyty są albo przechwałką koleżanki albo słabo pracuje z rodziną. Z tymi weekendami widocznie faktycznie nie trzeba . dzięki podzrawiam
Level4
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x