Witam ponieważ dopiero uczę się i sprawy z pieczy są słabo mi znane mam pytanie odnośnie wychowanki, która pozostała w rodzinie zastępczej do momentu ukończenia szkoły, którą rozpoczęła przed osiągnięciem pełnoletności tj. do dnia 31.08.2012r. Osoba obecnie złożyła wniosek o pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki i w tym momencie zastanawiam się czy powinniśmy tą pomoc płacić w wysokości 494,10 zł i traktować ją jako osobę na starych zasadach czy płacić kwotę 500,00 zgodnie z nową ustawą.
Mam pytanie dot. zagospodarowania. Tej osobie też należy wypłacić kwotę na nowych zasadach tj. 1500 zł czy ja dobrze rozumiem. Jeżeli tak to w tym przypadku ta osoba straciła dużo bo wcześniej otrzymałaby 4941 zł
Taką osobę traktujesz jako nową, ponieważ opuściła rodzinę zastępczą po 1.01.2012.
Art. 240 stosuje się do osób, które opuściły rodzinę zast. przed 1.01.2012.
mówicie tutaj o dwóch różnych świadczeniach na usamodzielnienie i na kontynuację nauki
kontynuacja na nowych zasadach ponieważ wniosek został złożony w momencie kiedy zaczęła ona obowiązywać więc 500 zł, natomiast usamodzielnienie min. 1500 zł
są to kwoty wynikające z ustawy i stanowią minimum czyli muszą być wypłacane w tej kwocie, ale oczywiście pcpr może dać więcej (drugą sprawą jest że zazwyczaj nie ma na to środków)
mówicie tutaj o dwóch różnych świadczeniach na usamodzielnienie i na kontynuację nauki
kontynuacja na nowych zasadach ponieważ wniosek został złożony w momencie kiedy zaczęła ona obowiązywać więc 500 zł, natomiast usamodzielnienie min. 1500 zł
są to kwoty wynikające z ustawy i stanowią minimum czyli muszą być wypłacane w tej kwocie, ale oczywiście pcpr może dać więcej (drugą sprawą jest że zazwyczaj nie ma na to środków)