proszę o pomoc z wyliczeniem

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
Wercia

proszę o pomoc z wyliczeniem

Post autor: Wercia »

pracownica przechodzi na wychowawczy i nie wiem jaką ma miec podstawe prosze o pomoc. wynagrodzenie za 2 miesiace poprzedzajace urlop wychowawczy:
1. 1467,04 nie za pełny miesiac bo była na rodzicielskim
2. 1833,80 cały miesiac
dodam że pierwszy miesiac wychowawczego będzie liczył 20 dni
Kazia W

Re: proszę o pomoc z wyliczeniem

Post autor: Kazia W »

Przecież osobie przebywającej na urlopie wychowawczym pracodawca nic nie płaci. Jeżeli pracownica złoży dokumenty w Świadczeniach rodzinnych i nabędzie prawo do płatnego wychowawczego tam jej naliczą urlop wychowawczy. Jedynie Za osobę przebywającą na urlopie wychowawczym pracodawca składa do ZUS w Płatniku raport RCA z tyt. kodu urlopu wychowawczego i wpisuje podstawę 2247,60 aby skarb państwa pokrył składki na ubezpieczenia społeczne za osobę przebywającą na urlopie wychowawczym.
Wercia2

Post autor: Wercia2 »

widzę że ty jeszcze mniej wiesz niz ja, 2227,80 to jest kwota której nie mozna przekroczyć a nie podstawa kazdego pracownika,
ircia

Post autor: ircia »

masz wyjaśnienie w dziale księgowość - pytanie "podstawa wychowawczego proszę o pomoc"
Kazia W

Czy przypadkiem nie mylicie urlopu wychowawczego z urlopem rodzicielskim. Mam 2 pracownice na urlopie wychowawczym i nic im nie płacę i o nic się nie upominają, myślicie że nie chciałyby wziąć jakiejś kasy?
ircia

Post autor: ircia »

Chodzi o podstawę składek do ubezpieczenia finansowanego z budżetu państwa , nie wiesz że za osoby na uw składki płaci państwo , jeżeli nie mają innego tytułu ubezpieczenia. Sprawdź czy dobrze przekazujesz deklaracje do zus
Kazia W

To co tu ma wspólnego wynagrodzenie pracownika przed urlopem w sytuacji opisanej w pytaniu
Kazia W

To piszcie wyraźnie o co Wam chodzi.
ODPOWIEDZ