Proszę o radę... - HYdE PaRK

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 kwie 2010, 17:18

Witam,
jak zapewne wielu z Was dopadł mnie kryzys finansowy. Mieszkam z mężem i rocznym synkiem w wynajętym mieszkaniu. Przez co bardzo cięzko powiązać nam koniec z końcem. Obecnie nie pracuję, gdyż zajmuję się synem, mąż pracuje, jednak na "psich" warunkach, między innymi umowa na niepełny etat i kiepskie zarobki. Cały czas szukamy dla niego czegoś lepszego, jednak póki co z marnym skutkiem. Chętnie poszłabym do pracy, ale nie mam nikogo w rodzinie z kim mogłabym zostawić dziecko a jeśli oddałabym szkrabka do żłobka lub opiekunce, to moja pensja wystarczyłaby właśnie na opłacenie opieki nad synkiem. Więc wolę zostać w domu i starać się jak najlepiej wychować syna.
Przechodząc do sensu postu... Chcę się dowiedzieć jakie mam szanse otrzymania pomocy od Urzędu Gminy do którego należymy. Podkreślam, że nie pobieram żadnego zasiłku rodzinnego ani nic podobnego.
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Hania.
~Hania

Napisano: 16 kwie 2010, 17:20

to dlaczego nie pobierasz zasiłku rodzinnego?
~madzia

Napisano: 16 kwie 2010, 17:30

Zasięgałam kiedyś informacji to otrzymałam odpowiedź, że mi się nie należy, ponieważ liczą się zarobki za rok poprzedni, a wtedy przekraczaliśmy określoną kwotę przypadającą na osobę w rodzinie. Teraz nie wiem czy mogę się jeszcze o to ubiegać.
~Hania

Napisano: 16 kwie 2010, 17:54

jak najbardziej możesz, a nawet musisz :)
~Kuba

Napisano: 16 kwie 2010, 17:54

jak najbardziej możesz, a nawet musisz :)
~Kuba

Napisano: 16 kwie 2010, 18:13

A orientujecie się ile taki zasiłek wynosi obecnie?
No i czy istnieją jeszcze jakieś zapomogi?
Dziękuję za odpowiedzi :)
~Hania

Napisano: 16 kwie 2010, 21:52

Witam. Wszystko zależy od wysokości waszych dochodów miesięcznie, mowa o dochodach netto czyli na rękę, bo zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przeciętny miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504

Wysokość zasiłku rodzinnego wynosi miesięcznie:

* 68,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia

Zapytaj w OPS w dziale świadczeń rodzinnych o szczegóły.
~Julia

Napisano: 18 kwie 2010, 15:09

Nasz dochód netto wynosi niecałe 300 zł na osobę... Więc rewelacji nie ma...
Myślałam, że istnieją jakieś inne zasiłki.
~Hania

Napisano: 21 kwie 2010, 23:10

kwalifikujecie sie do pomocy z OPS,gdyż kryterium na osobe wynosi 351 zł. ubiegaj sie o zasiłek okresowy
pod uwage są brane dochody za m-c poprzedzający złożenie wniosku,mile widziane faktury za leki
~pracownik socjalny

Napisano: 22 kwie 2010, 12:26

Dziękuję. Na szczęście wszyscy jesteśmy zdrowi.
~Hania

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x