proszę Was o pomoc
proszę Was o pomoc
Witam
Właśnie otrzymałem wypowiedzenie z pracy (jestem kodeksowym). uzasadnienie: ograniczenie zatrudnienia związane ze wejściem ustawy (w skrócie).
Co mam robić?
jak mam się odwołać do sądu pracy jeśli nie ma - jak dla mnie - przyczyny rzeczywistej zwolnienia! Rozumiem, że byłbym :najgorszym\" pracownikiem ale tak faktycznie nie jest. potrafię to udowodnić - tylko czy mogę się na to powołać w odwołaniu?
Uważam, że jestem bardzo dobrym pracownikiem i chciałbym bronić się przed sądem pracy!
Właśnie otrzymałem wypowiedzenie z pracy (jestem kodeksowym). uzasadnienie: ograniczenie zatrudnienia związane ze wejściem ustawy (w skrócie).
Co mam robić?
jak mam się odwołać do sądu pracy jeśli nie ma - jak dla mnie - przyczyny rzeczywistej zwolnienia! Rozumiem, że byłbym :najgorszym\" pracownikiem ale tak faktycznie nie jest. potrafię to udowodnić - tylko czy mogę się na to powołać w odwołaniu?
Uważam, że jestem bardzo dobrym pracownikiem i chciałbym bronić się przed sądem pracy!
Re: proszę Was o pomoc
lec z tym do sadu, bez wzgledu na wynik sprawy, wez adwokata
ograniczenie zatrudnienia związane ze wejściem ustawy - co to znaczy, co to znaczy? Ze niby co, ustawa ogranicza zatrudnienie, ?
Przesledź dokładnie rozwiazania systemowe w placwkach, w tym organizacje pracy.
No bo jak to .... ustawa zmienil sie tylko status prawny niektórych (kn) pracowników. W grudniu wszyscy byli potrzebnie, a w styczniu juz nie?
Wykaz bledy w obsadzie dyzurów, ( o ile sa, nikt nie mówi o ssaniu z palca)
czy twój dyrektor nie ma zamiaru usadzić wychowawcy na 40 g w tyg do pracy z dziecmi, bez zadnego podziału tych godziń na pracę z grupą dzieci i inne czynności?
Jeżeli tak jest, to pole do popisu w sadzie.
Skłonny byłbym przyjac argument, ze placówka wstrzymuje sie z przyjmowanie nowych ludzi.
A proponowano ci np inne stanowisko?
Leć do sądu.
ograniczenie zatrudnienia związane ze wejściem ustawy - co to znaczy, co to znaczy? Ze niby co, ustawa ogranicza zatrudnienie, ?
Przesledź dokładnie rozwiazania systemowe w placwkach, w tym organizacje pracy.
No bo jak to .... ustawa zmienil sie tylko status prawny niektórych (kn) pracowników. W grudniu wszyscy byli potrzebnie, a w styczniu juz nie?
Wykaz bledy w obsadzie dyzurów, ( o ile sa, nikt nie mówi o ssaniu z palca)
czy twój dyrektor nie ma zamiaru usadzić wychowawcy na 40 g w tyg do pracy z dziecmi, bez zadnego podziału tych godziń na pracę z grupą dzieci i inne czynności?
Jeżeli tak jest, to pole do popisu w sadzie.
Skłonny byłbym przyjac argument, ze placówka wstrzymuje sie z przyjmowanie nowych ludzi.
A proponowano ci np inne stanowisko?
Leć do sądu.
Tak mysle o twoim poscie.
Przepisow np okreslajacych liczbe dzieci pod opieka jednego wychowawcy nie nalezy traktowac jako współczynnika, tzn nie mozna przyjąc 1:14. przepis mówi ze nie wiecej niz 14.
Sklonny byłbym powiedziec że jezeli jest mniej dzieci, to lepsza opieka, gwarancja bezpieczenstwa.
§ 10. 1. Liczba dzieci pozostających pod opieką 1 osoby pracującej z dziećmi w placówce opiekuńczo-wychowawczej, w regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej albo w interwencyjnym ośrodku preadopcyjnym odpowiada potrzebom dzieci oraz rodzajowi prowadzonych zajęć.
2. W placówce opiekuńczo-wychowawczej, z wyłączeniem placówki opiekuńczo-wychowawczej typu rodzinnego, oraz w regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej, w czasie zajęć opiekuńczych i wychowawczych pod opieką 1 wychowawcy może przebywać nie więcej niż 14 dzieci.
Sprawdz regulamin, czy tam jest okreslona liczba wychowawcóe, jaki jest zatrudniany personel.
Musisz wiecej napisać o placówce, o organizacji.
z tych nerów wprowadziłem Was w błąd... chodzi o zwiększenie pensum karcie od 1 stycznia i faktu, że zrobiło się nas za dużo! jest przerost zatrudnienia! oddałem serce tej placówce i chciałbym chociaż obiektywnie usłyszeć dlaczego? za co? rozumiem, że ktoś poleci ale nie czuję się najgorszym pracownikiem w żadnej mierze! nie wiem jak umotywować odwołanie? nie chcę oczerniać innych czy wytykać cokolwiek.... to nie w moim stylu ale chciałbym pokazać co dla tej placówki zrobiłem i ile jej dałem! i że to niesprawiedliwość!
No czyli jest likwidacja etatu. w takim wypadku można zwolnić pracownika samorządowego. Nic nie wskórasz w sądzie. Możesz skarżyć ustawodawcę czyli państwo ale masz szanse 0,001% czyli dużo większe niż wygrać w totka a ludzie wygrywają..
jak nic nie wskóra, musi do sadu iśc i sie wydzierac ze pracodawca nie moze wsadzac wychowawce na 40 godz na dyzury z dziecmi i oczekiwac jednoczesnuie zeby tym czasie, czyli \"pilnujac dzieci\":
opracowywał plan pomocy dziecku , prowadził karty pobytu , był w zespole do spraw okresowej oceny dziecka , współpracował z rodziną dziecka, osobami biorącymi udział w procesie wychowawczym tego dziecka, z sądem oraz innymi instytucjami.
Bo mu sie wtedy dzieci powieszaja, tak jak w niedawnym przypadku, albo jeden drugiego zgwałci.
jan, co ty piszesz ? - chodzi o zwiększenie pensum karcie od 1 stycznia . Chyba chodzi o 40 godzin tylko na dyżyrach. Nie ma pensum.
A wiesz jak wyglada praca pracownika socjalnego w OPS - wychodzi na to że w terenie pracuje 2 dni na tydzień. Bez wzgledu na ilośc szcunkowa, ma podzielona prace na prace w biurze i prace w tereni. Musi zrobiś prace administracyjna, przyjać podania i pójśc na wywiad. Dlaczego wychowawca nie ma tej pracy miec dzielonej.
Jan, napisz cos o placowce, ( pewnie niektórzy powiedza - co to ma do rzeczy) : ile ma pieter, ile jest dzieci, czy dzieci sa zróznicowane zdrowotnie wiekowo, ilu jest wychowawców, innych specjalistow.
A państwo dyrektory, wsytuacji kiedy ktos targnie sie na zycie, albo dojdzie do gwaltu lub innej czynnosci seksualnej , zostaniecie zapytaniu czy w waszej placówce ilośc wychowawców przy pracy z dziecmi gwarantowała bezpieczeństwo kazdemu dziecku.
I ch o le ra, w tym durnym państwie musi dojśc do tragedii, zeby Tuskorząd odliberolizował niektóre obszary
opracowywał plan pomocy dziecku , prowadził karty pobytu , był w zespole do spraw okresowej oceny dziecka , współpracował z rodziną dziecka, osobami biorącymi udział w procesie wychowawczym tego dziecka, z sądem oraz innymi instytucjami.
Bo mu sie wtedy dzieci powieszaja, tak jak w niedawnym przypadku, albo jeden drugiego zgwałci.
jan, co ty piszesz ? - chodzi o zwiększenie pensum karcie od 1 stycznia . Chyba chodzi o 40 godzin tylko na dyżyrach. Nie ma pensum.
A wiesz jak wyglada praca pracownika socjalnego w OPS - wychodzi na to że w terenie pracuje 2 dni na tydzień. Bez wzgledu na ilośc szcunkowa, ma podzielona prace na prace w biurze i prace w tereni. Musi zrobiś prace administracyjna, przyjać podania i pójśc na wywiad. Dlaczego wychowawca nie ma tej pracy miec dzielonej.
Jan, napisz cos o placowce, ( pewnie niektórzy powiedza - co to ma do rzeczy) : ile ma pieter, ile jest dzieci, czy dzieci sa zróznicowane zdrowotnie wiekowo, ilu jest wychowawców, innych specjalistow.
A państwo dyrektory, wsytuacji kiedy ktos targnie sie na zycie, albo dojdzie do gwaltu lub innej czynnosci seksualnej , zostaniecie zapytaniu czy w waszej placówce ilośc wychowawców przy pracy z dziecmi gwarantowała bezpieczeństwo kazdemu dziecku.
I ch o le ra, w tym durnym państwie musi dojśc do tragedii, zeby Tuskorząd odliberolizował niektóre obszary
No cóż, na tym forum wielu wychowawców z KN przewidywało, że niektórzy stracą pracę i będą to pracownicy z KP z krótszym stażem (bo tak jest najtaniej). Jeżeli to jest \"z przyczyn niedotyczących pracownika\" to może chociaż jakaś odprawa się należy? Tak czy inaczej idź do sądu po sprostowanie podstawy wypowiedzenia.
Piszcie , wypowiadajcie sie na ten temat, bo to nie bedzie pierwszy i jedyny przypadek, warto patrzec na sprawe szeroko, nie tylko cięc budzetowych i super okazji ich dokonania.
Nigdy nie uslyszałem w pracy: czy wy cos chcecie, czy wm cos potrzeba, mamy kase - jak ja wykorzystac. Tylko nie ma, brak pieniedzy, cieszmy sie ze pracujemy, ze nie trzeba nikogo zwalniac......
Nigdy nie uslyszałem w pracy: czy wy cos chcecie, czy wm cos potrzeba, mamy kase - jak ja wykorzystac. Tylko nie ma, brak pieniedzy, cieszmy sie ze pracujemy, ze nie trzeba nikogo zwalniac......
Oprócz proszę Was o pomoc - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
sprawozdania z efektów pracy wychowawczej
Wynagrodzenie 2014
wynagrodzenie dla byłych karcianych za 1 stycznia 2014
wypłata
Zrównoważony system pracy
zamówienia publiczne do 14 tyś euro, dokumentacja kadrowo-płacowa
zamówienia publiczne do 14 tyś euro, dokumentacja kadrowo-płacowa
nagroda jubileuszowa
!!! nadgodziny
Placówki 14 i 30 osobowe i co dalej.
Sąd Pracy KN
niewypracowana norma godz w mcu