No te 2500 to w mniejszych gminach powinien być min. a przy większych budżetach w miejscowościach w których drzwi się nie zamykają teraz a co dopiero w okresie zasiłkowym to p. Minister by nie wytrzymała 1 dnia. Przyjmowaniu wniosków/ opracowywaniu decyzji/ wydawaniu/ sprawozdawczość/ weryfikacja wypłat/ ciągłe przeliczania nowych dochodów i wisienka na torcie złotówka/złotówkę.
zgadzam się w 100%. Z tym ,że to ile my zarabiamy niestety uzależnione jest od naszego pracodawcy, a nie Pani Minister. Było pismo w gorącym okresie gdzie pisała żeby odpowiednio docenić p[racowników w tym ciężkim okresie. U mnie cicho sza. dostałam normalną wypłate bez nagrody premii etc.
No i dlatego jak pisałem poprzednio P Minister mogłaby przy Dobrej Woli ustawowo zapisać ile z dotacji ma być przeznaczone na wynagradzanie pracowników - ale tylko tych którzy merytorycznie pracują przy wydawaniu 500/śr/Fa. I kiepski lub kreatywny kierownik nie mógłby rozpisywać tych dotacji na inne cele aby przypodobać się burmistrzowi jak tanio prowadzi mops. A już dla mnie hardkorem jest że niektórzy wolą oddać wyrobioną dotację 1,5% do UW niż dać pracownikom premie. Taki kierownik od każdego burmistrza z tych gmin powinien dostać kopa podwójnie za wyprowadzenie pieniędzy z gminy.
ja 1520 zł netto
co prawda po okresie zasiłkowym ja i Pani od rodzinnego dostałyśmy nagrodę 500 zł netto ale wolałabym już porządną podwyżkę niż nagrody.
Poza tym od września poprzedniego roku dostałam jeszcze stypendia socjalne i "aż" 100 zł brutto podwyżki.
Kurnia przy pensji 1500 to trzeba by było się zastanowić kto w tym Mopsie jest podopiecznym. Bo niektórzy petenci bezrobotni maja przy wszystkich dodatkach z pomocy, mieszkaniówki, św, śr, stypendiach znacznie większe dochody. Wystąp o asystenta rodziny żeby ci napisał plan jak macie za to wyżyć. Sorki za sarkazm ale skierowany jest bardziej do twojego szefostwa.
a od nowego okresu podobno mam jeszcze fundusz dostać do robienia i pewnie też za tak oszałamiającą podwyżkę
Kierownictwo twierdzi że nie ma kasy na podwyżki, no ale wiadomo że cała kasa z obsługi 500+ idzie na całą obsługę Gopsu.
Poza tym wiadomo, że mi jednej podwyżki nie da, bo reszta pracowników będzie krzywo patrzeć
No jak dla mnie pracownicy społeczni też zarabiają grosze w porównaniu do służb mundurowych a nierzadko mają częściej do czynienia z patologią niż policja. Ale oni (PS) przynajmniej mają zagwarantowane 250zł ustawowo (chociaż też powinni przechodzić wcześniej na emerytury bo praca psychicznie ciężka jak w policji). zasada powinna być równaj do góry a nie blokuj innym podwyżkę. Dlatego teraz gdy rząd opowiada jak to dobrze w naszym Państwie jest to powinni pomyśleć o tych własnie niedofinansowanych branżach. Bo wychodzi ze Petenci są bogatsi pobierając pomoc społeczną niż pracownicy tego sektora.
Wstępnie pod koniec kwietnia odbyć się ma spotkanie z Panią Minister Rafalską. Może warto wykorzystać okazję i przedwyborczy czas. Co by to było gdyby 500+ nie wyszło na czas? Pani Minister powtarza, że program 500+ przywraca godność polskim rodzinom. Może czas przywrócić naszą godność. Zabrze spróbuje zawalczyć. Ale miło by było gdyby nas było więcej. Nie mamy doświadczenia w takich rozmowach więc im nas więcej tym lepiej. Rozumiemy że część z Was nie może i nie chcę z różnych względów się angażować. Ale jeśli mamy mówić o problemach w całym kraju to prosimy o przesłanie do nas czegoś w rodzaju pisma popierającego które dawałoby nam możliwość zbierania głosu nie tylko w swojej sprawie. Ponadto prosimy o szczere wypowiedzi na tym forum. Będzie to dla nas nieocenione źródło informacji o wysokości naszych wynagrodzeń oraz występujących problemach.
Pozdrawiamy
ORGANIZACJA ZAKŁADOWA NSZZ SOLIDARNOŚĆ ZABRZAŃSKIE CENTRUM ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH
UL. 3-GO MAJA 16, 41-800 ZABRZE