Protest pracowników sfery budżetowej - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 32    [ Posty: 319 ]

Napisano: 17 kwie 2018, 8:17

O zapomniałbym. Temat zmieniam na globalny (tzn. będzie wyświetlany na samej górze we wszystkich działach).
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 17 kwie 2018, 8:23

Ojciec76 pisze:Jak nie wam, to pracownikom socjalnym :)
Ma wejść komunikacja z SIO, więc szykujcie się na to, że jednak wy to dostaniecie.
Oczywiście bezpłatnie, bo jak już się stuka dodatek za rozpoczęcie to "kilka" dodatkowych nic nie zmieni xD
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 17 kwie 2018, 8:41

Podpisuję się pod tym co napisał Heiland. Dodatkowo dodałbym postulat, żeby pracownikom realizującym 500+/świadczenia rodzinne/FA w mopsach przysługiwało dodatkowo 10 dni urlopu tak jak socjalnym - środowiska te same, stres ten sam, kasa często mniejsza - niech chociaż wolne dadzą. Druga sprawa to wprowadzenie spójnych tabel wynagradzania pracowników obsługujących 500+/rodzinne/FA - w tej chwili ci zatrudnieni w urzędach mają wyższe kategorie zaszeregowania na tych samych stanowiskach co ci zatrudnieni w OPSach (np. Inspektor w urzędzie to kategoria XII, w OPSie jako jednostce organizacyjnej to jest kategoria IX). Podwyżka % na koszty obsługi to jest nietrafiony argument bo wtedy nasze wynagrodzenia zostaną bez zmian, a opsy będą jeszcze więcej kasy wydawać na wszystko inne albo więcej zwracać.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2018, 8:53

Iks pisze:Podpisuję się pod tym co napisał Heiland. Dodatkowo dodałbym postulat, żeby pracownikom realizującym 500+/świadczenia rodzinne/FA w mopsach przysługiwało dodatkowo 10 dni urlopu tak jak socjalnym - środowiska te same, stres ten sam, kasa często mniejsza - niech chociaż wolne dadzą. Druga sprawa to wprowadzenie spójnych tabel wynagradzania pracowników obsługujących 500+/rodzinne/FA - w tej chwili ci zatrudnieni w urzędach mają wyższe kategorie zaszeregowania na tych samych stanowiskach co ci zatrudnieni w OPSach (np. Inspektor w urzędzie to kategoria XII, w OPSie jako jednostce organizacyjnej to jest kategoria IX). Podwyżka % na koszty obsługi to jest nietrafiony argument bo wtedy nasze wynagrodzenia zostaną bez zmian, a opsy będą jeszcze więcej kasy wydawać na wszystko inne albo więcej zwracać.
O tym samym pomyślałam, że nawet jak dadzą 10% to i tak w swoim portfelu nic z tego nie zobaczę :/ wiec powinien być zapis jak już ktoś wcześniej wspomniał, że tabela wynagrodzeń, że pracodawca nie może dać mniej niż ... uwarunkować to ile jest spraw prowadzonych, a najlepiej że jakaś część dotacji ma być przeznaczona na wynagrodzenia pracowników realizujących ustawy. Chociaż u nas to w sprawozdaniu jest akurat 4 pracowników realizujących, już nawet księgowość nie nadążą za ilością pracowników "sponsorowanych" z dotacji, których nawet na oczy nie widzieliśmy... :/ (PS. oczywiście do realizacji jest niby 1 pracownik - pomoc administracyjna, 2 pracowników ma wszystko w zakresie...) :/
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 17 kwie 2018, 8:57

1800 lubelskie,
widzę, że i UW w Lublinie popiera protest, dobrze
mam nadzieję, że coś się zmieni

https://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i- ... owych.html
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 17 kwie 2018, 9:59

cpr3 pisze:1800 lubelskie,
widzę, że i UW w Lublinie popiera protest, dobrze
mam nadzieję, że coś się zmieni

https://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i- ... owych.html
Mam koleżankę z UW i powiem Wam że oni nie mają kolorowo. Np. pracownik po wielu latach pracy w LUW zarabia niespełna 2 000 zł netto.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 17 kwie 2018, 10:31

Najniższa krajowa, pomorskie.
Mam nadzieję, że temat zostanie jak najbardziej nagłośniony. Bezcenne uczucie, gdy przychodzi po świadczenia bezrobotna dziewucha z ledwo uklepanym gimnazjum i na dzień dobry za urodzenie dziecka dostaje więcej niż ja za miesiąc pracy... Dzień wypłaty prawie jak w Dniu Świra. Jakby ktoś dał mi w mordę :|
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 17 kwie 2018, 10:54

Jestem tego samego zdania. Jedynie określenie minimalnej stawki wynagrodzenia pracownika ds. świadczeń może rozwiązać problem. Poza tym, wynagrodzenie zasadnicze powinno zależeć od stażu pracy (nie tylko stażowe! jeden procent!). Sami dobrze wiemy, że przy ciągłych zmianach ustaw na których pracujemy i przy stopniu skomplikowania procedury przyznawania ww. świadczeń, jedynie staż daje gwarancję, że ktoś wie, co w ogóle robi. U nas w ops pracownicy socjalni mają 3 na rękę, a ja robię wszystkie świadczenia i mam 2,3 na rękę ze stażowym. I 10 dni dodatkowo urlopu w roku. Jestem tak zmęczona po zakończonym okresie zasiłkowym, że nie mam sił napisać wypowiedzenia z pracy...
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 17 kwie 2018, 11:56

MartaW pisze:I 10 dni dodatkowo urlopu w roku.
Masz? Jak? Jakie masz stanowisko przy obsłudze administracyjnej świadczeń rodzinnych?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2018, 12:02

Nie mam, ale też żądam!
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent