@zwiazek zaw. zcsr, biegnę z pomocą. To wymieniając w punktach tak z grubsza bo jest sobota wieczór i po prostu nie chce mi się rozwijać wątku dziś po ciężkim dniu to:
• płace pracowników obsługujących ŚR/FA/ŚW są często płacami minimalnymi + wysługa lat,
• dotacje na obsługę ŚR/FA/ŚW są przeznaczane na nagrody/premię dla kierownictwa i innych pracowników a najczęściej dla pracowników socjalnych - Ci wszyscy nie mają praktycznie nic wspólnego z tymi świadczeniami,
• dotacje na obsługę ŚR/FA/ŚW są zawsze przeznaczane na utrzymanie OPSów, zakupy art. biurowych i sprzętu dla wszystkich pracowników wraz z tymi niezwiązanymi z niniejszymi świadczeniami - to i powyższe powoduje wyczerpanie dotacji,
• pieniądze zwracane przez dłużników z tytułu FA i te 40% które trafia do kasy UG są przeznaczane przez UG na własne potrzeby i tu jest dobre pole do popisu bo powinno się zastosować system który funkcjonuje w Urzędach Skarbowych tzn. jakiś procent ze zwrotów do których to my się przyczyniamy powinien zamiast w całości na widzimisię Wójta trafiać, powinno trochę przeznaczane być dla nas celem np. motywacji do osiągania lepszych wyników w ściągalności - ostatnio było sprawozdanie dla wszystkich jednostek w których mieliśmy wykazać ile pieniędzy z 40% przeznaczanych jest na obsługę FA i pensji dla pracowników obsługujących FA. U mnie jak i zapewne u większości jednostek w Polsce wykazano że wszystko przeznaczone było na inne cele niż FA. Te dane zapewne ministerstwo posiada więc można się nimi podeprzeć,
• w mniejszych/wiejskich jednostkach a szczególnie gdzie jeden pracownik jest sam od wszystkiego co związane z ŚR/FA/ŚW jesteśmy pozostawieni ze wszystkim sami sobie i oczywiście tak jak pisałem wyżej za płace minimalne,
• w miesiącach lipiec - październik powinno obowiązkowo wspomagać się działy zajmujące się ŚR/FA/ŚW dodatkową kadrą np. stażystami. Bo pracownik przyjmujący jako jedyny w całej gminie przez cały dzień wnioski o świadczenia na nowy okres zasiłkowy zwyczajnie nie ma kiedy rozpatrywać te wnioski,
• wyłączenie spraw związanych z ŚR/FA/ŚW od obowiązku tworzenia metryk sprawy zgodnie z KPA, tak jak to mają zabrane pracownicy socjalni bo powoduje to zabieranie czasu pracownikowi a przecież jak pracownicy socjalnie nie muszą ich tworzyć to dlaczego my musimy?
• może ustawowe zobowiązanie jednostek do płacy na konkretnych poziomach pracownikom od ŚR/FA/ŚW np. względem ilości mieszkańców czy wnioskodawców przypadających na jednego pracownika.
Mógłbym tak dużo więcej ale tak jak pisałem na wstępie, jest sobota i wieczór więc idę do lodówki po wiadomo co i kończę to pisanie
Dlatego kontrole powinny być szczegółowe- koleżanka z FA/ŚR miała teoretycznie przez 5 lat kilka nowych komputerów jak również kilka nowych niszczarek. Przecież to jest niedorzeczne aby pieniądze przeznaczone na zadania zlecone były również przeznaczane na pracowników socjalnych niezgodnie z prawem.
Mnie ogólnie denerwowała pensja na poziomie 2000 netto gdzie 400zł wydawałem na dojazd do pracy. Jakbym miał te 2500zł do ręki to dalej pracowałbym przy 500+ a tak to zmieniłem pracę (jak Komorowski mówił)którą mam na miejscu za lepsze $ (choć nie w strefie budżetowej). Za grosze to zapraszam minister aby popracowała.
i może zmienić okres zasiłkowy - nie w trakcie wakacji, bo my też chcemy iśc na urlop. w małych gminach jest jeden pracownik i zazwyczaj jest tak , że o urlopie w okresie lipec - wrzesień może zapomnieć.
Dodatkowo mi się nasuwa pomysł, kto to wymyślił jakiś dziwny twór okres zasiłkowy? Powinno być np dziecko rodzi ci się w styczniu 18 to masz świadczenia na rok czas (dochód z ostatnich 6 miesięcy bez uzysków utrat), zmniejszyło by to biurokracje, ludzie nie musieli by stać w kolejkach w sierpniu, pracownicy mieli by równomiernie rozłożone przez cały rok większą ilość wniosków, ludzie nie musieli by dokonywać zwrotów nienależnie pobranych św ( brak uzysków).
Warto by było zapytać Panią Minister CZy 500 + jest Konstytucyjnym świadczeniem? Dziecko 18 lat pomimo że się uczy w technikum to przestaje być dzieckiem i na młodsze dziecko rodzic nie ma 500+. Ile rodzic ma na utrzymaniu dzieci skoro 2 chodzi do szkół dziennych i to starsze nie ma możliwości zarobkowania?
A resztę jak pisałem wcześniej i widzę że w innych gminach tak samo . Pracownicy wynagradzani minimalnie a odpowiedzialność i wymagania od nich maksymalna. Tylko zapis ustawowy może to poprawić. Oby Dobra Zmiana była też zastosowana u nas Pracowników.
Ja mam netto 1519 zł ogarniam 500+ i rodzinne przyjmuję wnioski, opracowuje w całości i walczę z ludźmi bo im się wydaje że jak przyjdzie do nas to już powinniśmy mu przyznać wszystko. Pensja marna kokosów nie ma ale siły przebicia też nie ma żeby coś dostać więcej najmłodszy pracownik ma siedzieć cicho . Trafia człowieka ale z z drugiej strony cieszy się, że jest praca, bo rynek pracy w okolicy marnie przędzie
Organizacja Zakładowa ZCŚR w dniu 13.03.2018 wystosowała do Pani Minister Rafalskiej pismo z propozycjami działań legislacyjnych zmieniających ustawę o świadczeniach rodzinnych, ustawę o pomocy osobom uprawnionym do alimentów oraz ustawę o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci. W skrócie: likwidacja okresów zasiłkowych, zmiana sposobu liczenia dochodu rodziny (proponujemy średni dochód z 3 ostatnich miesięcy), zwrot kosztów NPŚ (proponujemy wprowadzić zapis, iż 3% z zwrotu świadczeń nienależnie pobranych przeznacza się na koszty obsługi), zwroty dłużników (proponujemy wprowadzić zapis, iż 40% przeznacza się wyłącznie na koszty obsługi), zwiększenie środków na obsługę programu 500+ z 1,5% na 2% otrzymanej dotacji na świadczenie wychowawcze, itd. Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Na nasze poprzednie pismo z dnia 17.01.2018 które dotyczyło zwiększenia dotacji na obsługę programu 500+ oraz zwiększenia naszych wynagrodzeń. Pani Minister Rafalska opowiedziała: Nie widzimy potrzeby zwiększenia dotacji na obsługę programu 500+ gdyż prezydencji/ wójtowie/ burmistrzowie miast zwracają dotację na obsługę programu 500+!!!. Nadto Pani Rafalska zauważa, iż za nasze wynagrodzenia odpowiadają nasi pracodawcy. Jednocześnie Pan Minister stawia teze, iż obecna dotacja w zupełności wystarcza na to, abyśmy więcej zarabiali. Może więc Pani Minister będąca również Przewodniczącą Rady Dialogu Społecznego wspomoże nas w samorządach. Dziękujemy za dotychczasowe komentarze, jednocześnie prosząc o kolejne.
Pozdrawiamy
Ps. Miejmy nadzieję ze wyprawka 300zł nie zostanie nam przypisana.