przechowywanie akt osobowych

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
moniag
Praktykant
Zajmuję się: księgowość, kadry
Kontakt:

przechowywanie akt osobowych

Post autor: moniag »

Mam dziewczynę zatrudnioną od 04.2018-01.2020(nie składałam raportu inf.do ZUS RIA) i ponownie od 07.2020-do 11.2021- czy jej akta będę przechowywać 50 lat czy mogę 10?
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Re: przechowywanie akt osobowych

Post autor: cpr3 »

"Zasada kontynuacji dokumentacji pracowniczej nie dotyczy stosunków pracy nawiązanych przed 1 stycznia 2019 r. – tzn. gdy przynajmniej jeden ze stosunków pracy nawiązano przed tym dniem. Konieczność założenia nowej dokumentacji pracowniczej, w tym akt osobowych, w przypadku ponownego zatrudnienia pracownika po 1 stycznia 2019 r., gdy poprzedni stosunek pracy został nawiązany przed tym dniem, wiąże się z tym, że okres przechowywania akt osobowych dotyczących pierwszego ze stosunków pracy wynosi 50 lat, zaś drugiego – 10 lat (patrz art. 7 ust. 1 i art. 9 Ustawy z dnia 10 stycznia 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w związku ze skróceniem okresu przechowywania akt pracowniczych oraz ich elektronizacją)."

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-pono ... acowniczej
ODPOWIEDZ