przedłużenie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 03 lut 2015, 12:03

Witam mam pytanie: Była rodzina miała trójke dzieci i ma karty dużej rodziny za jakis czas najstarsze dziecko konczy 25 lat i traci karta tarci waznosc. za jakis czas pani przychodzi w nioskiem o przedluzenie karty dla corki ktora wczesniej miala do 18 lat a teraz sie uczy i chce jej dalej przedluzyc. Czy mozna przedłużyc bo pani na szkoleniu stwierdziła ze jesli to juz teraz nie jest rodzina wielodzietna to juz tej pozostałej dwójce nie mozzna przedłużyc? Art. 6 ust.3
Jak myślicie?
Marta_16

Napisano: 03 lut 2015, 12:48

Według mnie jakieś głupoty ta pani na szkoleniu mówiła. Skoro rodzina była uprawniona do Karty, to tym bardziej do jej przedłużenia, jeśli się spełnia warunki. Ustawa mówi, że nawet jak tylko rodzice mają karty, to nowo narodzonemu dziecku się należy, to jak może się nie należeć córce, która otrzymała kartę i kontynuuje naukę? To moje skromne zdanie - ja bym przedłużała bez rozkminiania.
Kinya

Napisano: 03 lut 2015, 12:59

Popieram jestem tego samego zdania dlatego napisalam bo bardzo mnie to zaskoczylo.
Marta_16

Napisano: 25 lut 2015, 12:20

Oczywiście nie przedłużamy karty tej 18-sto latce... art. 4 ust. 1... rodzice nie mają juz na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci, ponieważ jeda skończyła juz 25 lat... wieć w świetle prawa nie są juz rodzina wielodzietną i tej córce co skończyła 18 lat i sie dalej uczy i występuje o przedłużenie karty - nie należy się! przytoczony art. 6 ust 3 tyczy sie tylko okresu na jaki została przyznana tj. do 18 roku życia, potem jak chce ja przedłuzyc to nie da rady...co innego jakby wcześniej miała przyznane dłużej niż 18 rok życia, np. na podstawie zaświadczenia o planowanym zakonczeniu nauki...
Johny

Napisano: 25 lut 2015, 16:49

Johny pisze:Oczywiście nie przedłużamy karty tej 18-sto latce... art. 4 ust. 1... rodzice nie mają juz na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci, ponieważ jeda skończyła juz 25 lat... wieć w świetle prawa nie są juz rodzina wielodzietną i tej córce co skończyła 18 lat i sie dalej uczy i występuje o przedłużenie karty - nie należy się! przytoczony art. 6 ust 3 tyczy sie tylko okresu na jaki została przyznana tj. do 18 roku życia, potem jak chce ja przedłuzyc to nie da rady...co innego jakby wcześniej miała przyznane dłużej niż 18 rok życia, np. na podstawie zaświadczenia o planowanym zakonczeniu nauki...
proszę przeczytaj jeszcze raz ten przepis ze zrozumieniem. Jeżeli dziecko nabyło prawo do posiadania kart nie traci uprawnień do jej posiadania pomimo utraty uprawnień przez innego członka rodziny. Dziecku takiemu należy przedłużyć kartę do końca nauki nie dłużej niż do 25 r. ż. albo na okres orzeczenia
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2015, 16:50

tym tokiem myślenia zawsze młodszemu rodzeństwu nie należałoby się przedłużenie karty, totalna bzdura
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2015, 19:34

ja uważam tak jak Johny. skoro jedno dziecko już nie spełnia wymagań to innym też nie należy się przedłużenie
gosć4

Napisano: 26 lut 2015, 9:19

uważam że wszystko zależy od daty w którym został złożony wniosek czy to na zasadach rozporządzenia z 2014 czy ustawy 2015?

poza tym w KDR nie ma czegoś takiego jak przedłużenie!!!
Mari

Napisano: 26 lut 2015, 9:52

W systemie widnieje jako "Przedłuż ważności karty", więc rozmawiając ze sobą, wiadomo, że się korzysta z tej nomenklatury. Ja uważam, że młodsze dzieci nie mogą być poszkodowane, gdy starszemu się już karta nie należy, co też bym podparła art. 6 ust. 3.
Kinya

Napisano: 26 lut 2015, 12:55

art. 6 ust 3 dziecko, któremu przyznano kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1 czyli do ukończenia 18 roku, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej.
Czyli moim zdaniem, jeśli Pan przedłuża karte to badamy na nowo posiadanie trójki dzieci uprawnionych. I jesli w trakcie posiadania karty któreś z dzieci np. ukończyło 25 rok to pozostałe dzieci nie tracą prawa posiadania karty ale nie możemy przedłużyć bo nie ma 3 uprawnionych.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x