przedłużenie - Karta Dużej Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 lut 2015, 13:10

Ale w art. 4 ust. 1 są TRZY punkty w których wymienia się ograniczenia wiekowe co do ważności karty - do 18 r.ż. , 25 r. ż. jeśli się uczy oraz na czas orzeczenia o niepełnosprawności. Ten artykuł nie kończy się tylko na pkt. 1
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 13:23

zadzwońcie do Ministerstwa i zapytajcie. Ja zadzwoniłam dzisiaj i otrzymałam informację, że przy przedłużaniu karty nie rozpatrujemy całej rodziny, tylko to dziecko które ma mieć przedłużoną kartę. Reasumując jak dziecko kartę dostało to należy mu przedłużać pomimo to, że ktoś z członków jego rodziny wielodzietnej ją utracił. Amen
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 13:29

Ten temat jest wałkowany po raz kolejny.
mkaz ma zupełna rację!!!
Należy przedłużyć i tyle.
Ważne jest, że w momencie składania 1 wniosku, dla całej rodziny, rodzina spełniała warunki!!!
frogi

Napisano: 26 lut 2015, 13:56

Wydaje się, że w opisanych sytuacjach mimo wszystko należy przyznać czy też przedłużyć uprawnienia do KDR. Skoro ustawodawca poszedł tak daleko w art. 6 ust. 4 czyli przyznał KDR dziecku , które urodziło się w rodzinie, gdzie nie ma już dzieci uprawnionych do KDR ale rodzice takie uprawnienia mają (nie ma 3 dzieci) to właśnie w dyskutowanej sprawie też powinniśmy przedłużyć uprawnienia. Tak naprawdę często jest, że przyznajemy KDR dla dziecka , wiemy że mógłby mieć uprawnienia do końca ukończenia np. LO ponieważ jednak nie ukończył 18 r. życia to zgodnie z ustawą przyznajemy do tego okresu. Więc tak naprawdę przedłużając KDR to my potwierdzamy tylko uprawnienia do KDR, które dziecko już nabyło
ira

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x