orzeczenie ważność karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 02 lut 2015, 11:42

Chłopak kończy 18 lat we wrześniu, posiada orzeczenie o znacznym do 2017.09.30. Nie wiem czy będzie dalej się uczył, przyznać kartę tak jak ma orzeczenie ważne? Proszę upewnijcie mnie czy dobrze myślę
mbrrrr

Napisano: 02 lut 2015, 11:55

Nikt nie wesprze koleżanki?
mbrrr

Napisano: 02 lut 2015, 12:01

[quote="mbrrrr"]Chłopak kończy 18 lat we wrześniu, posiada orzeczenie o znacznym do 2017.09.30. Nie wiem czy będzie dalej się uczył, przyznać kartę tak jak ma orzeczenie ważne? Proszę upewnijcie mnie czy dobrze myślę[/quote

w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym
stopniu niepełnosprawności w wieku powyżej 18. roku życia – dokument potwierdzający tożsamość oraz orzeczenie o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności;

przypadku dzieci w wieku do ukończenia 18. rok
u życia – akt urodzenia lub dokument potwierdzający
tożsamość;

Przyznajesz kartę dla te osoby do 18 roku zycia, po ukończeniu zgłasza sie z wnioskiem o przedłuzenei i wtedy juz na podstawie orzeczenia wydajesz przedłużenie
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2015, 12:03

A czasem nie na okres trwania orzeczenia co????
Kaska11

Napisano: 02 lut 2015, 12:03

A nie można od razu do 2017 r.?
mbrrr

Napisano: 02 lut 2015, 12:09

Kaska a Ty jak robisz? na czas orzeczenia?
mbrrr

Napisano: 02 lut 2015, 12:19

Na czas orzeczenia....po co dwa razy robić sobie robotę, a po drugie to na szkoleniu mówiono, że zawsze przyznaje się na ten korzystniejszy okres...czyli jak mamy w tej sytuacji to na czas orzeczenia!!
Podobna sprawa może wyglądać z zaświadczeniami ze szkoły....przyznaje się na czas trwania nauki, a nie do 18 roku życia i później się przedłuża
Kaska11

Napisano: 02 lut 2015, 12:20

Też tak myślę, po co ludzi dwa razy fatygować, dzięki pozdrawiam
mbrrr

Napisano: 02 lut 2015, 12:22

mbrrr pisze:A nie można od razu do 2017 r.?
Tak ale gdzie to jest w ustawi zapisane ?
Kod: Zaznacz cały
1. Karta jest przyznawana: 1) rodzicowi oraz małżonkowi rodzica – na czas nieo kreślony; 2) dziecku w wieku do ukończenia 18. roku życia – d o ukończenia 18. roku życia; 3) dziecku powyżej 18. roku życia – odpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkoln ego, w którym jest planowane ukończenie nauki w danej pl acówce, lub do końca roku akademickiego, w którym j est pla- nowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z zaświadczeniem lub oświadczeniem, o których mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4, nie dłużej jednak niż do uk ończenia 25. roku życia; 4) dziecku legitymującemu się orzeczeniem o umiarko wanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności, w w ieku powyżej 18. roku życia – na okres ważności orzeczen ia; 5) dziecku umieszczonemu w rodzinnej pieczy zastępc zej – na czas umieszczenia w danej rodzinie zastępc zej lub ro- dzinnym domu dziecka; 6) osobie przebywającej w dotychczasowej rodzinie z astępczej albo w rodzinnym domu dziecka, o której m owa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej – o dpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkoln ego, w którym jest planowane ukończenie nauki w dan ej pla- cówce, lub do końca roku akademickiego, w którym je st planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgo dnie z oświadczeniem, o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku ży cia.
Chociaz w odpwoeidzach MPiPS napisane jest
Rodzice mogą korzystać z karty dożywotnio. Osobom niepełnosprawnym karta wydawana jest na czas obowiązywania orzeczenia o niepełnosprawności.
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2015, 12:26

DZIENNIK USTAW
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 23 grudnia 2014 r.
Poz. 1863
USTAWA
z dnia 5 grudnia 2014 r.
o Karcie Dużej Rodziny
art.4 ust.1 pkt 3
3) bez ograniczeń wiekowych – w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności
mbrrr

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x