przemoc - proszę o pomoc

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~-b-

przemoc - proszę o pomoc

Post autor: ~-b- »

Mam przypadek zaniedbywania opieki nad chorą żoną , mąż pije. Mam zamiar napisać pierwszy raz zawiadomienie z urzędu do prokuratury o stosowaniu przemocy i mam prośbę - bardzo proszę o wzór takiego zawiadomienia, co powinno zawierać.
~m

Re: przemoc - proszę o pomoc

Post autor: ~m »

napisz ze w danej rodzinie istnieje prawdopodobieństwo zaniedbywania opieki nad chorą żoną i prosisz o rozpoznanie sytuacji gdyż istnieje obawa o zdrowie a w efekcie o życie Pani X.
Opisz co zaobserwowano w środowisku,jak wygląda kontakt z Panią X,jej mężem, rodziną Spróbuj zdobyć jakieś notatki może z policji, straży miejskiej, skontaktuj się z przychodnią zdrowia, zapytaj kiedy u Pani X była ostatnia wizyta lekarska. ja osobiście złożyłabym pismo do sądu o rozważenie nadzoru kuratorskiego.
Pisz aby nie było za późno.
~xxx

Post autor: ~xxx »

Powinnaś mieć jakieś dowody na zaniedbanie i przemoc. Opisz to i powołaj się na te dowody, bo samo domniemanie to nie wiem czy przejdzie , ponieważ to ops powinien rozpoznać sytuację. Jeśli ops ma jakieś watpliwości to w kolejności nastepnej powinien wystapić do sądu o nadzor kuratorski. Tu sąd na rozprawie też oczekuje dowodów. Dopiero w nastepnej kolejności wraz z kuratorem jak już będą dowody niepodwazalne należy pisać do prokuratora zawiadomienie o przestepstwie
~Agnieszka

Post autor: ~Agnieszka »

Wysyłasz zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa znęcania się , wnosisz o wszczęcie przeprowadzenie postępowania karnego w sprawie.
~Agnieszka

Post autor: ~Agnieszka »

w uzasadnieniu opisujesz sytuację, tak jak napisała wyżej ~m
ODPOWIEDZ