Szkolenia - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 sty 2014, 17:30

Wielkopolska - czy możecie polecić dobre szkolenie z NK dla członków ZI ? bezplatne wyjazdowe lub płatne jednodniowe ?
~kinga

Napisano: 21 sty 2014, 19:59

nie ma nic za darmo,każdy chce kasy
~e

Napisano: 21 sty 2014, 22:23

Przeczytaj ze zrozumieniem wypowiedź Kingi, to tylko dwa krótkie zdania, a potem się wypowiadaj, najlepiej rzeczowo.
~do ~e

Napisano: 23 sty 2014, 0:27

Szkolcie się lepiej sami, a właściwie samodoskonalcie, zamiast wydawać kasę na bzdety serwowane przez nijakich \"speców\".

Polecam najnowsze Wytyczne Prokuratora Generalnego:

https://pg.gov.pl/aktualnosci-prokuratur ... uA3SGKtZEh

Więcej natomiast na:
https://www.ifp.pl

w odnośniku WYTYCZNE
~Jerry

Napisano: 24 sty 2014, 11:41

o ..dobrze wiedzieć.
Se przygotuję adresy owych rodzin najbliższych, gdzie w razie czego umieszczę dzieci. Mam kilka z grupy wysokiego ryzyka.
~emilka

Napisano: 24 sty 2014, 12:09

Witam.

Rozumiem, że kiedy moja jednostka OPS zostanie poinformowana przez prokuratora z poleceniem uruchomienia procedury związanej z umieszczeniem dziecka u innej osoby najbliższej (w rozumieniu art.115 par.11kk) czyli odpowiednio zobligowana jest do wdrożenia zasady postępowania/procedury z art.12a ust.1- ale ?
- po co w takim razie pr. socjalny ma zawiadamiać Sąd i dlaczego ma pouczać/ przedkładać dokumenty pt: Zażalenie na czynność odebrania dziecka ...skoro zlecił to prokurator w ramach postępowania przygotowawczego.
Co pan o tym myśli?
Przy zasadach powołania doraźnego zespołu interwencyjnego - procedury są takie same. Czy coś mi uciekło?
~emilka - do Jerry

Napisano: 24 sty 2014, 16:17

tak, rozum, ale szukaj, szukaj może jeszcze coś znajdziesz
~sąsiadka z pokoju obok

Napisano: 24 sty 2014, 16:49

mam taką nadzieję i Tobie też radzę! szukać... , czyli rozwijać się nadal;)
~emilka

Napisano: 28 sty 2014, 16:25

emilko, Prokuratura Generalna nie wymyśliła niczego nowego ponad to, o czym mowa w ustawie i rozporządzeniu. Podałem linkl do tych wytycznych, aby się z nimi zapoznać na zasadzie przypomnienia sobie znanych unormowań oraz zobrazowania, że także prokuratorom, jak krowom na miedzy, wbija się do głów, by realizowali obowiązujące prawo. Wytyczne te poniekąd pojawiły się po to, by pokazać, że coś się dzieje. A w rzeczywistości wszystko kręci się po staremu.
Jeśli, tak jak w tym artykule, prokurator w toku prowadzonego postępowania stwierdzi, że zagrożone jest życie lub zdrowie dziecka, powiadomi o tym niezwłocznie pracownika socjalnego, by wdrożył procedurę odebrania dziecka i umieszczenia w najbliższej rodzinie, rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczej.
Dla mnie nie ma tu niczego odkrywczego.
O możliwości złożenia zażalenia na działanie pracownika socjalnego pospołu z policjantem trzeba poinstruować osobę, której to dziecko się zabiera. Tak jest w ustawie, zaś intencją tych wytycznych nie było zmienianie czegokolwiek.
~Jerry

Napisano: 28 sty 2014, 16:49

no fajnie ,że rozmawiamy ..

ps. jak wszystkie \"przypomnienia \" tak by działały, jak to dla prokuratorów - to ja jestem zadowolona bardzo. Nie znałam tych zapisów- urzekły mnie wprost i nawet są odkrywcze...;) mówię poważnie.

~emilka

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x