Mam pytanie dotyczące aktów prawnych regulujących w waszych ośrodkach środki wydatkowane z algorytmu. W jaki sposób przesuwacie środki w ramach poszczególnych zadań? Robicie to wewnętrznymi zarządzeniami i za każdym przesunięciem czy uchwałami rady powiatu?
Na początku roku trudno oszacować ile środków będzie potrzebnych na realizację konkretnego zadania więc przesuwamy sobie środki np. z turnusów na ortopedyczne etc. Po otrzymaniu środków z PFRON dokonujemy podziału środków z zastrzeżeniem, że w miarę potrzeb środki mogą być przesuwane wg potrzeb i ze względu na ten wpis przesuwamy te środki bez kolejnych zarządzeń. SKO się to nie podoba...
przesunięcia w ramach zadań z algorytmu
Re: przesunięcia w ramach zadań z algorytmu
Ja za każdym razem mam uchwałę Rady Powiatu, muszę oczywiście uzasadnić potrzebę przenoszenia środków.
My w pierwszej uchwale na początku roku, mamy taki zapis ,, W celu pełnego wykorzystania środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych upoważnia się Zarząd Powiatu do dokonywania w trakcie roku budżetowego przeniesienia środków pomiędzy poszczególnymi zadaniami"
My niestety robimy tak, jak "mpcprl". Wiemy, że to źle, ale z naszą radą powiatu przesunięcie trwało by tygodniami, a takich przesunięć mamy kilka w czasie roku. Na początku roku dokonujemy podziału na rehabilitację społeczną (PCPR) i zawodową (PUP) i to jest w formie uchwały, a później nasza dyr, księgowa i pracownicy od rehabilitacji społecznej siadamy i dzielimy.
Upoważnienie Zarządu Powiatu do dokonywania przesunięć to świetny pomysł. My praktykujemy od lat i nie mamy problemu, bo zarządy odbywają się raz w tygodniu więc pracujemy bez większych zakłóceń.
Oprócz przesunięcia w ramach zadań z algorytmu - Stare tematy przeczytaj również:
dofinansowanie aparatu słuchowego.
Moduł II powtarzanie semestru
wynagrodzenie pogotowie
stowarzyszenie
pełnoletni wychowanek w placówce
Na jaki okres pomoc kontynuowanie nauki
Obszar A2
as obszar D
AS Moduł II stypendium specjalne
Projekty EFS
Likwidacja barier architektonicznych
AS Moduł II-potwierdzenie w PFRON