przetwarzanie danych - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 kwie 2014, 12:21

czy przy składanych wnioskach o przyznanie dodatku mieszkaniowego pobieracie od wnioskodawców zgodę na przetwarzanie danych osobowych
Gość

Napisano: 11 kwie 2014, 13:10

proszę o odpowiedzi
Gość

Napisano: 11 kwie 2014, 13:19

nie ma takiej potrzeby....

kiedyś był artykuł we "Wspólnocie" na ten temat,

bynajmniej jak podpisze to nie ma błędu,
ale złożony wniosek musisz rozpatrzyć bez względu na to czy wyrazi zgodę czy nie,
nie możesz pozostawić wniosku bez rozpatrzenia z uwagi na brak zgody na przetwarzanie danych,
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2014, 13:23

myślałam że uda mi się znaleźć na szybko ten tekst, ale niestety nie znalazłam
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2014, 13:32

Gorzatka dziękuję Ci bardzo czyli rozumiem, że Ty nie pobierasz tych oświadczeń
Gość

Napisano: 11 kwie 2014, 13:35

a jednak znalazłam, niestety nie mogę dodać jako załącznik pliku pdf,
więc jeżeli podasz emaila to mogę przesłać ....
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 11:56

artykuł ze "Wspólnoty" ale nie pamiętam daty publikacji, gdzieś chyba z 2004 lub 2005,
to wyjaśnienie dotyczy świadczeń pomocy społecznej,
ale poprzez analogię można przyjąć również do dodatków mieszkaniowych i energetycznych,

dlatego właśnie zrezygnowałam we wniosku o DE umieszczania oświadczenia o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 11:59

no jednak nie mogę wstawić załacznika :cry:
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 12:11

coś podobnego znalazłam z 2012 r.

https://www.wspolnota.org.pl/aktualnosci ... -zasilkow/

Zasady wypłacania zasiłków
Autor: Michał Cyrankiewicz / 20.12.2012 . PRAWNIK ODPOWIADA 26 7 2006 26
Czy jednym z warunków wypłaty zasiłku z pomocy społecznej może być wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych osoby ubiegającej się o to świadczenie?

Zasady przetwarzania danych osobowych regulują przepisy ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (DzU z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.). G eneralną zasadą jest przetwarzanie danych o osobie po uprzednim wyrażeniu zgody przez zainteresowanego (art. 23 ust. 1 pkt 1). Ustawa przewiduje także możliwość przetwarzania danych bez konieczności uzyskiwania takiej zgody. P ierwszy dotyczy danych osobowych zwykłych, których przetwarzanie jest dopuszczalne, z uwagi na konieczność zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisów prawa, drugi – danych poddanych szczególnej ochronie i zezwala na ich przetwarzanie bez zgody zainteresowanego jedynie w sytuacji, w której dopuszczają to przepisy ustaw szczególnych (art. 27 ust. 2 pkt 2).

Przesłankę legalności przetwarzania danych osobowych w ramach udzielania świadczeń z zakresu pomocy społecznej stanowią przepisy ustawy z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (DzU nr 64, poz. 593 ze zm.) oraz przepisy aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie. W konsekwencji żądanie przez ośrodek pomocy społecznej od osoby, której dane dotyczą, zgody na ich przetwarzanie jest nie tylko zbędne, ale wręcz nieuprawnione. Brak zgody zainteresowanego na przetwarzanie jego danych osobowych nie może być zatem przeszkodą uniemożliwiającą wypłatę zasiłku.
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x